Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter djupa svackan – GIF-tränarna höll spelarmöte och förändrar lagets spel

GIF Sundsvall agerar efter klubbens djupa svacka. På onsdagen hade truppen ett möte för att rensa luften – och nu gör tränarna förändringar i spelet. "Vi har inte varit bra", säger Joel Cedergren.

Annons

En poäng på fyra matcher och 1–10 i målskillnad, det är resultatet av GIF Sundsvalls senaste omgångar i Allsvenskan.

Det är en djup svacka, det skulle kunna kallas en kris – och kvalstrecket kommer allt närmare i den allsvenska tabellen.

– Vi har både haft problem med försvarsspelet där vi släpper in för enkla mål och i anfallsspelet där vi skapar för lite målchanser, säger tränaren Joel Cedergren.

Läs mer: Sällsynt pokémon har flyttat in på GIF:s arena – då stänger kommunen grinden

Det är en pressad situation för både spelare och ledare och på onsdagen hade hela truppen ett möte innan träningen för att ge alla möjlighet att berätta om hur de ser på läget.

– Det handlar om att alla behöver vara delaktiga och spelarna fick prata fritt.

Hur sammanfattar du det spelarna sade?

– Det handlade en hel del om att det är allas ansvar att vara delaktiga och pusha och stötta varandra i det här, säger Joel Cedergren och fortsätter:

– Vi behöver ha intensitet och hög nivå när vi är tillsammans. Alla påverkas när resultatet är dåligt och vi behövde ett avstamp i rätt riktning, säger Cedergren.

Joel Cedergren, en av två tränare i GIF, ordnade ett spelarmöte innan onsdagens träning.

Spelaren Robin Tranberg tycker att det var ett bra möte.

– Vi delade upp oss i grupper och man fick prata om vad man tycker och känner. Det var bra och givande, säger Tranberg.

– Det var bra dialoger, alla spelare pratade och vi har högt i tak. Exakt vad som sades håller vi inom gruppen just nu. Det har varit en tuff period som sagt och spelet har inte stämt och då kan det vara bra att rensa luften lite.

Först lagkamrater, sedan motståndare. Giffarnas Robin Tranberg i kamp med  Hammarbys Pa Dibba förra veckan. En match som slutade 0–0.

Nu har GIF-tränarna Joel Cedergren och Roger Franzén bestämt sig för att göra vissa förändringar i Giffarnas sätt att spela.

– Utifrån hur vi spelar gjorde vi en riktigt bra vår och då hade vi kvaliteter på våra spelare som gjorde att vi spelade på ett visst sätt, säger Joel Cedergren och konstaterar att förutsättningarna har förändrats när Rúnar Sigurjónsson och Pa Dibba sålts under sommaren.

– Det är en utmaning, vi behöver skruva lite på sättet att spela, säger Joel Cedergren.

Om offensiven säger han så här:

– Vi måste bli bättre på att bryta oss fram, att ta oss förbi lagdelar. Det har inte fungerat mot Hammarby och Elfsborg. Vi måste ha positioner som gör att vi kan skapa mer tryck framåt och vill komma in bakom motståndarens backlinje.

GIF-tränaren vill inte gå in på mer detaljer än så.

– Det handlar om mindre justeringar och vi ska fortsätta med mycket som vi har gjort bra, men det räcker inte att bara vara bra i den första tredjedelen av planen, säger Cedergren.

Men någon sparka och spring-fotboll kommer det inte bli.

– Det är viktigt att vi vågar att fortsätta, att bara sparka långt är inte vår filosofi.

Cedergren försöker sig på en metafor:

– Är man en färja på karibien så vill man inte bli en finlandsfärja från 70-talet, men man kanske vill ha några finländare på båten ändå.

Läs mer: Robbin Sellin efter petningen mot Elfsborg och brödrakampen som väntar: "Får man inte spela ska man få vara sur"

Torsdagens cupmatch mot Norrtälje kommer tätt inpå de allsvenska omgångarna, men GIF tar uppgiften på största allvar.

– Man tänker på vad som står på spel och det är prestige i den här turneringen nu. Det är många bra träningsmatcher till våren om man går vidare så det är oerhört viktigt att man tar sig dit, säger lagkaptenen Tommy Naurin.

Det är en del förändringar att vänta i GIF Sundsvalls startelva jämfört med matchen mot Elfsborg, men truppen är densamma.

Mer läsning

Annons