Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eklund tillbaka i Bragedressen – funderar på sin framtid i GIF Sundsvall: "För gammal för att sitta på bänken"

Från given startman till en bänkplats och en handfull inhopp.
Under sin femte säsong i GIF Sundsvall har Falusonen Johan Eklund fått allt större anledning att börja fundera på sin framtid.
I fredags tränade han med forna klubben IK Brage på Sportfältet i Borlänge.
Grönvita supportrar kan dock sluta hoppas. Åtminstone ett tag till.
– Jag känner väl att division 1 inte är något som jag är speciellt intresserad av, säger Eklund till Sporten.

Annons

När Brage i fredags finslipade formen inför helgens bortamatch mot Forward (seger med 2–0) stack en reslig anfallare ut lite extra på Sportfältets gräsplan.

Ett välbekant ansikte för de som följde Brage under klubbens senaste sejour i Superettan.

Johan Eklund tränar med IK Brage

Till skillnad från lagkamraten Robbin Sellin (som också tränade med Brage under det pågående EM-uppehållet) hade dock inte forne skyttekungen Johan Eklund gjort ett enda träningspass med sin gamla klubb sedan han lämnade Dalarna för GIF Sundsvall för drygt fem år sedan.

– Jag har inte kört ett pass sedan jag flyttade upp faktiskt. Tidigare har vi varit borta på grejer varje ledighet, men nu höll vi oss hemma. Man brukar kunna få lite ont i fotleder och sådär när man inte har kört någon fotboll. Men nu passade det bra att köra något pass, säger Eklund när Sporten pratar med honom.

Hur var det?

– Det är ju några ansikten som man känner igen, så det var kul att träffa dem. Det var helt okej kvalitet och fart på träningen, även om det var ganska lugnt dagen innan match. Och det blev ju en bra match för dem också. Det är starkt att vinna borta mot Forward.

LÄS ÄVEN: Taktisk fullträff bakom Bragesegern: "Vi fick Forward att spela som vi ville"

Eklunds egen säsong har dock inte alls blivit som han hoppats på.

Efter tolv spelade omgångar av allsvenskan har 32-åringen ännu inte startat i en enda match.

Facit har istället blivit fem inhopp, vilket är en markant skillnad gentemot tidigare säsonger då han i stort sett alltid varit en given startspelare och dessutom lite av en ledarfigur på planen, med sin rutin.

– Det har varit tufft och trist. Det började ju dåligt med att jag fick en skada en vecka innan premiären så jag missade de tre första matcherna innan jag var tillbaka. Men det gick bra för laget och det var svårt att ta sig in. I början var jag väl fjärdealternativ som forward. På slutet tog jag mig väl tillbaka och blev tredjealternativ och fick några minuter, berättar Eklund som på måndagen åter var tillbaka i träning med Sundsvall.

LÄS ÄVEN: GIF-anfallarens galna målsuccé – fem mål i samma match: "Men vi mötte barn"

– Jag känner mig på gång, så det känns väl bra just nu, men det har inte varit någon rolig vår. Men nu känner jag mig mer nära än vad jag har gjort tidigare.

Johan Eklund tränar med IK Brage

Sitsen han hamnat i är dock aningen ovan, medger han.

– Det är ingen situation som jag har varit i tidigare under min karriär. Men det är väl bara att köra på, det finns inte så mycket annat att göra. Det var tufft som fan i början, det ska jag inte sticka under stol med. Sedan kom man till insikten att det bara är att köra. Vad fan ska man göra?

LÄS ÄVEN: GIF-forwarden om den obefintliga speltiden: "Det känns åt helvete"

För närvarande parkerar Sundsvall på sjätte plats i den allsvenska tabellen – ett facit som överträffar de flesta tips inför säsongen.

– Laget går bra och det är väl det viktigaste. Men det är väl inte skitkul att sitta vid sidan, det kan jag inte påstå. Man är för gammal för att sitta på bänken en hel säsong. Så känns det i alla fall. Man vill ju vara med och bidra på plan, det är inget snack om det.

Hans nuvarande kontrakt med Sundsvall är ett 1+1 kontrakt, vilket innebär att ett beslut om en fortsättning kan tas efter den pågående säsongen.

Är vårens facit något som gör att du funderar mer på din egen framtid?

– Jo, men så är det väl, det är klart. Är man inte tänkt att spela så får man börja fundera. Definitivt är det så.

Vad tänker du då?

– Ja, vad tänker man? Nu har vi precis startat upp här inför höstsäsongen och det är en månad kvar till både serie och fönster. Så just nu finns det väl inget att säga egentligen. Men man "funderar ju på vad man ska göra.

Hur lockande är det att flytta?

– Det är en hypotetisk fråga. Men det är klart att speltid är viktigt, inget snack om det. Och kan jag inte få den här då kanske jag får titta på om jag kan få den någon annanstans.

Även Robbin Sellin tränade med IK Brage under uppehållet.

Johan Eklund och frun Lynn väntar nu i dagarna sitt andra barn. Huset i Falun som de flyttade ur för fem år sedan har de fortfarande kvar.

Och tillbaka till Dalarna ska familjen Eklund. Även om det högst sannolikt kommer dröja ett tag till.

– Det är kanske inte jätteaktuellt just nu. Men förr eller senare så ska vi hem. Sedan om det är om ett, två, tre, fyra eller fem år... det får vi se. Vi kommer att hamna där tillslut, men det känns inte jättelockande just nu.

Brage känns inte som ett alternativ?

– Nej, det gör det väl inte. Jag känner väl att division 1 inte är något som jag är speciellt intresserad av.

Du har spelat upp dem förr. Är det inte lockande att göra det igen?

– Njae, nej. Faktiskt inte (skratt).

Men vill du spela i Brage när du väl flyttar hem?

– Oj, det har jag ingen aning om. Inte på nuvarande nivå, det har jag svårt att se. Eller jag vet faktiskt inte. Om förutsättningarna är de rätta och det passar någon gång, då är jag nog inte omöjligt inställd till det.

Mer läsning

Annons