Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frejdig offensiv öppnade upp Giffarna – Aiesh matchens lirare när ÖFK tog tung derbyseger

En femstjärnig insats av Hosam Aiesh låg bakom Östersunds tunga 3–2-seger mot GIF Sundsvall.
Östersundsyttern var magnifik i 64 minuter – tills han överraskande blev utbytt mot Dennis Widgren.
Då hade han gjort ett mål, passat fram till ett annat och skapat mängder med farligheter.
Årets bästa offensiva prestation av en östersundare – med hästlängder.

Annons
Hosam Aiesh var den första halvlekens bästa spelare. Ett mål och ett målpass och ett i övrigt mycket starkt anfallsspel. Här rycker han förbi vänsterbacken Dennis Olsson.Foto: TT

Första målchansen gick till Sundsvall. Ett felpass av Brwa Nouri öppnade upp för Romain Gall, som attackerade framåt, klackade till Jonathan Tamimi som sköt på täckande östersundare.

Sen kom 1–0-målet för Östersund och det på ett inte alltför ovanligt sätt. Ett ryck och inspel från högerkanten, denna gång av Hosam Aiesh och direktskott i mål från straffpunkten av Curtis Edwards.

Målet ökade energifaktorn hos gästerna, som satte press på Sundsvall. Det resulterade i ett långt bollinnehav, en farlig frispark och tio hörnor inom 31 minuter.

Sundsvall var det bolljagande laget och hade svårt att sy ihop några längre kombinationer. Dock kom man fram i en farlig chans i 20:e minuten, då Linus Hallenius sprang sig fri på en djupledsboll, men skottet i burgaveln.

Östersund spelade klart bra i det här läget och lyckades ofta spela sig loss på mittfältet och därigenom hitta fram i öppingar framåt. Det gav till slut resultat igen, på en hörna.

Douglas Bergqvist var högst och hans nick fullföjdes i mål av Aiesh till 2–0.

Siffrorna var inget att säga om. Östersund var klart bättre, mer mer anfallsinriktat och fokuserat. Framförallt skapade man sig mer tid med bollen.

"Giffarna" var nedtryckta och tvåa på det mesta. Östersunds beslut att låta Sam Mensiro punktmarkera spelmotorn David Batanero fungerade fint, samtidigt som hemmaspelarna drog på sig varningar och frisparkar. Klasskillnad i det här läget.

Då slog blixten plötsligt ned – i Östersunds straffområde. Linus Hallenius sprang sig loss på Bataneros precisa frispark. Snabb mottagning, vändning och högerskott till 1–2 förbi en comebackande Aly Keita.

Plötsligt vaknade de blå sektionerna på NP3 Arena och Sundsvall fick nytt mod. Hemmalaget tvingades dock avslutade halvleken med tio man sedan Dennis Olsson blivit skadad och hemmalaget valt att invänta kort läkarvård på vänsterbacken.

Andra halvlek och skulle ett formstarkt GIF Sundsvall, med två segrar på de tre senaste och hela åtta gjorda mål, kunna vända?

Tränaren Joel Cedergren började med att byta ut Olsson mot Christian Rubio. Kanske ett klokt val med tanke på vänsterbackens stora besvär med Aiesh.

Det hjälpte inte. Östersundsyttern fortsatte att skapa jättelik oreda i det blå försvaret. Hans ryck i 54:e minuten och inspel var ytterst nära att hitta Edwards.

3–1-målet kom istället i sekvensen efteråt, då "Giffarna" misslyckades att få bort bollen och Saman Ghoddos fick chansen att skjuta; pang och 3–1.

Det var inte mer än vad Östersund förtjänade efter en härlig offensivlusta och en förmåga att ständigt öppna upp "Giffarnas" försvarslinjer.

3–1 och ett monumental uppförsbacke för hemmalaget, som hade svårt att hitta vägar genom Östersunds välsamlade försvar. Hallenius fick sällan den uppbackning han behövde.

Förutom i 62:a minuten då GIF-forwarden hittade Gall, vars låga skott dock parerades av Keita.

Ja, Gall hade en ännu bättre chans i 72:a minuten. Han kom loss från Bergqvist, men helt fri med Keita, valde han att skjuta istället för att spela en ännu mer fri Hallenius och skottet räddades.

Sedan kom utdelningen. Hallenius satte 2–3 från nära håll efter nickpass från Pirttijoki. Tid: 81 minuter.

– Vi gjorde i alla fall matchen levande, sa GIF-spelaren efteråt.

Sundsvall hade även en jättechans till 3–3, men Keita lyckades med ett pantersprång och ett par långa fingertoppar, rädda långskottet från Reyes (som touchades av en östersundare).

Annars var det här Östersunds match. Sundsvall lyckades aldrig hitta ett långvarig sätt att stänga av gästernas offensiv.

Trots resultatet: Sundsvall är fortfarande före i tabellen, men nu skiljer bara en poäng mellan Norrlandslagen. Östersund har dock en match mer spelad.

Östersund jublar efter Hosam Aieshs 2–0-mål. Douglas Bergqvist, Curtis Edwards och Tesfaldet Tekie i en sorts improviserad ringdans.Foto: TT

GIF Sundsvall möter Östersunds FK – följ heta derbyt här

Ghoddos kan ta farväl av ÖFK efter Norrlandsderbyt: "Väldigt känsligt"

GIF i möte med fjolårets succéspelare – vill förlänga kontraktet: "Har gått in i förhandling"

Mer läsning

Annons