Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF:s succéback om årets drömstart – och mörka tankarna under fjolåret: "Var jäkligt tufft"

En skada förstörde förra säsongen och det blev bara sex matcher från start i Allsvenskan för Marcus Danielson. Den här våren är läget ett helt annat. Här berättar mittbacken om de mörka tankarna i fjol, årets succé – och förre lagkamraten Victor Nilsson Lindelöfs framgångssaga.

Annons

Marcus Danielson njuter av att vara tillbaka på fotbollsplanen – skadefri.

2012 startade han 29 matcher i Allsvenskan för GIF Sundsvall. 2013 lika många i Superettan och när GIF tog steget tillbaka till Allsvenskan 2014 spelade Marcus Danielson 28 matcher från start.

LÄS OCKSÅ: Snabba ryck för GIF Sundsvalls mittback – från 0 till 790 på en försäsong

Sedan kom det mörka fjolåret då en knäskada stoppade honom från spel, och till slut blev det endast sex starter i Allsvenskan för mittbacken.

– Då var det mycket tankar i huvudet, man tänkte på om man orkade fortsätta kämpa. Det var jäkligt tufft att sitta vid sidan och inte kunna påverka, speciellt eftersom det var första gången jag var skadad så länge, säger Danielson i dag.

Han fortsätter:

– Det jobbigaste är ju när man gör exakt som de säger och följer rehaben fullt ut, men det händer ändå ingenting. Då blir det tankar om vad man gör för fel och varför det inte blir bättre. Det var många timmar i gymmet men i stort sett inga framsteg, det var tuffast.

Tvivlade du på att du gjorde rätt rehab?

– På det sättet litade jag på dem, men det var förtvivlan när man fick höra läkarna säga att man skulle kunna vara tillbaka om tre månader, och när datumet närmade sig var man inte nära. Då blir det frustration.

Hur påverkade det dig utanför fotbollen?

– Man var kanske inte så rolig att umgås med och det snurrade mycket tankar i huvudet.

Marcus Danielson kämpade sig till slut tillbaka – och den här våren har han gjort succé. Mittbacken har varit en av GIF Sundsvalls absolut bästa spelare och startat samtliga elva matcher under våren.

LÄS OCKSÅ: GIF-duon som även satsar på studier: "Vettigare än att spela tv-spel och fika hela dagarna"

– Att få vara frisk och hel och spela matcher är det jag gläds mest åt. Kul att få vara med från början av säsongen och spela mycket, och det har känts bra. Nu har jag fått vara med hela försäsongen och det har varit viktigt, för i höstas var jag inte i närheten av nivån jag vill vara på.

– Då fanns det lite tvivel också på om jag skulle hålla för att spela på den här nivån fortfarande. Det var ändå tre år sedan de gångerna jag spelade i Allsvenskan från 2012 fram till i höstas, och det är svårt att veta hur mycket man tappat.

Fanns det tvivel inför den här säsongen också?

– Nej, det var inga tvivel nu.

Med facit i hand fanns det ingen anledning för Marcus Danielson att tvivla.

– Det känns jättebra nu och jag känner mig i bra form. Just nu känner jag att jag presterar på den nivå jag tycker att jag håller.

Senast Danielson spelade en hel vårsäsong i Allsvenskan var 2012. Då imponerade han också och det började ryktas om intresse från utländska klubbar.

LÄS OCKSÅ: Danielson i Norrlandselvan – för sjätte gången i rad

– Det är en grej som jag ändrat lite på nu sedan jag var skadad. Jag uppskattar mer att jag är frisk och kan spela. När man var yngre strävade man hela tiden efter att komma vidare. Det gör jag fortfarande, men jag är inte lika inriktad på det. Nu försöker jag bara njuta av det här och vara noga med allt så att jag kan prestera. Men självklart finns ambitionen att ta mig vidare från Sverige.

Danielsons agent, ex-giffaren Arash Bayat, var på besök i Sundsvall så sent som den gångna helgen och såg seger mot Östersund på plats.

– Vi träffades då, men jag har sagt till att de inte behöver berätta något för mig om det är intressen från andra lag. Jag känner inte att det ger mig något om jag vet att det sitter klubbar på läktaren. Rent generellt sitter det klubbar där varje match ändå, även om de inte tittat specifikt på mig.

På planen har Danielson bildat mittbackslås tillsammans med AIK-lånet Noah Sonko Sundberg den senaste tiden.

– Han är väldigt lätt att spela med och jag tycker det fungerar jättebra. Det blev hastigt när han hoppade in mot Gefle, då hade vi inte ens spelat ihop på träning. Men det har fungerat jättebra från första stund. Han är sin unga ålder till trots väldigt duktig och spelar som en riktigt A-lagsspelare, han känns äldre än vad han är.

Mittbackarna är inte de enda som imponerat utan hela GIF Sundsvall har överraskat expertisen och är med i toppen av Allsvenskan efter elva omgångar.

Frågan är hur långt laget kan gå?

– Just det har jag inte funderat så mycket på. Innan säsongen sa vi topp-tio, men vi sa även att om det skulle gå bättre kanske vi får sätta oss under uppehållet och bestämma en ny. Vi får se hur det blir, men nu är det bara fokus på Jönköping.

Efter den matchen är det EM-uppehåll – och Marcus Danielson lär sitta klistrad vid tv-apparaten när Sverige spelar.

Bland annat för att följa gamle Västeråspolaren Victor Nilsson Lindelöf. Han som gjorde succé i U21-EM, som slagit sig in i Benficas A-lag och som ryktats vara aktuell för storklubbar som Manchester United, Real Madrid och Barcelona den senaste tiden.

– Vi spelade ju ihop i VSK och hade ganska tight kontakt då. Nu har det inte varit lika mycket den senaste tiden, men lite då och då skriver vi till varandra. Han har gjort det fantastiskt bra under våren och verkligen haft tålamod och väntat på sin chans. Det är riktigt roligt att han fått börja spela och att han kom med i EM-truppen, säger Marcus Danielson.

Mittbacken som gjort succé i GIF Sundsvall under vårsäsongen.

Marcus Danielson år för år i GIF

2012: 29 matcher, 29 från start, 1 mål.

2013: 29 matcher, 29 från start, 3 mål.

2014: 28 matcher, 28 från start, 1 mål.

2015: 8 matcher, 6 från start, 0 mål

2016: 11 matcher, 11 från start, 0 mål.

Mer läsning

Annons