Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-spelaren talar ut om den tuffa sjukdomsperioden: "Mentalt har det varit riktigt jobbigt"

Förra säsongen fick han problem med andningen och fick åka till sjukhuset efter att ha satt en gurkbit i halsen. I år har Sebastian Rajalakso träffats av ett hårt skott och hostat blod, samt haft otäcka problem med hjärtat. "Mentalt har det varit riktigt jobbigt", säger mittfältaren.

Annons

I fjol ådrog sig Sebastian Rajalakso en halsåkomma som ledde till att han fick problem med andningen. Han tvingades även åka till sjukhuset då han satt en gurkbit i halsen som en följd av problemen.

De problemen ledde till en ofrivillig viktminskning inför årets säsong, berättade Rajalakso om i våras.

– Mentalt sitter det i fortfarande, när jag äter middag tar det tid och jag tuggar allt ordentligt. Det är inga problem, men mest en mental grej. Jag sväljer inte en köttbit utan att tugga ett par gånger, sa han då.

Läs också: Rajalakso om ofrivilliga viktminskningen: "Sväljer inte en köttbit utan att tugga ett par gånger"

Den här säsongen såg han het ut på försäsongen och imponerade när han fick starta mot Malmö FF borta. Då kom nya problem.

Sebastian Rajalakso har haft både sjukdoms- och hjärtproblem det senaste året.

Först träffades Rajalakso av ett skott och tvingades kliva av när han hostade blod.

Sedan fick han föras till sjukhus mitt under matchen mot Örebro då han fick problem med hjärtat.

Läs också: Sebastian Rajalakso till sjukhus mitt under matchen

Se också: Rajalaksom hjärtproblemen: "Nu får det sluta, annars blir jag rädd"

– Kanske hade det ett samband med skottet jag träffades av. De hittade ingen riktig förklaring men allt kom så tätt inpå när jag träffades av skottet och hostade blod. Jag hade smärta runt det området hela veckan, så för mig kändes det som ett samband. De visste inte exakt vad som hände, men jag har inte haft några problem med det nu sista tiden, säger Rajalakso som fick genomgå grundliga undersökningar av hjärtat.

– Tidigare har jag haft lite smårusningar, men det kan tydligen alla få. Den här gången slog hjärtat otroligt konstigt. Jag fick massa förklaringar efteråt, det finns några farliga och en massa ofarliga anledningar. Jag har gjort EKG en gång till och allt såg okej ut.

Hur har du påverkats av det?

– Klart man blir påverkad, man har ju ett liv förutom fotbollen och man hinner tänka en del. Men jag fick ett proffsigt mottagande och de gjorde alla kontroller. Det kändes bra när man lämnade sjukhuset och allt var lugnt, säger han.

När Sporten får tag i Rajalakso befinner han sig på Rhodos på semester med familjen. Mittfältaren vilar ut efter en vår som inte riktigt blev som han tänkt sig.

– Lite frusterande har det varit. Hela året har känts hur bra som helst, och sedan fick jag problemen mitt i matchen mot Malmö när det kändes som bäst. Sedan började vi vinna, och då är det svårt att ändra i laget på en gång, säger han.

Hur har det varit att sitta på sidan?

– Eftersom allt kändes så bra har det varit lite tufft. Jag har mycket i mig år. Sådana här grejer har jag aldrig haft problem med innan så det är frustrerande. Framförallt när man känner sig bra, mentalt har det varit riktigt jobbigt.

Samtidigt har han lärt sig att hantera motgångarna på ett bättre sätt än tidigare i karriären.

– För några år sedan hade jag varit betydligt mer frustrerad. Jag har märkt att det inte blir till ens fördel att gå runt och vara grinig när man inte får spela, så jag försöker hålla modet uppe. Även om det är tufft ibland timmarna efter match när man inte får komma in så gäller det att bita ihop. Jag försöker vara stark och när man får chansen gäller det att vara redo.

Den sista tiden har mittfältaren kunnat träna fullt.

– Sista månaden har jag inte känt någonting och kunnat gasa. Jag fick mediciner för halsen efter att jag varit inne på sjukhuset för hjärtat. Jag hade en form av pollen som gjorde att jag fick de där andningsbesvären och astma. När jag fick medicinen blev det bättre på några veckor.

Nu laddar han inför en höstsäsong där han vill slå sig in i startelvan.

– Jag känner fortfarande att jag ska spela. När man vinner matcher kan jag förstå att tränarna inte vill ändra i laget, men de har sagt att de tror på mig och att chansen kommer. Det kanske blir min tur till hösten, säger Sebastian Rajalakso.

Rajalaksos tid i GIF Sundsvall

2014, Superettan: 11 matcher, alla från start. 1 mål och 2 framspelningar.

2015, Allsvenskan: 25 matcher, 16 från start. 1 mål och 3 framspelningar.

2016, Allsvenskan: 8 matcher, 2 från start.

Mer läsning