Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lämnar Rúnar Sigurjónsson Sundsvall: "Fått vänner som jag kommer ha kontakt med för alltid"

Han reste från EM i Frankrike till Reykjavik, fortsatte till Zürich och sedan en snabbvisit i Sundsvall. Nu flyger Rúnar Sigurjónsson vidare för att göra tävlingsdebut för sin schweiziska klubb – på Island. Här berättar han om turerna kring kontraktsförhandlingarna, sin roll i Grasshopper och hur det var att säga adjö till Sundsvall. "Det är ledsamt att lämna, men det är fotboll", säger 26-åringen.

Annons

TV: Här berättar Rúnar Sigurjónsson om flytten från Sundsvall.

När Rúnar Sigurjónsson öppnar dörren till sin lägenhet i centrala Sundsvall är han mitt inne i flyttstädningen. Lägenheten ska tömmas och mittfältaren ska vidare mot nya äventyr.

Efter att övergången till Grasshoppers blev klar förra veckan har det varit några hektiska dagar för Sigurjónsson.

Krönika: Ett tungt tapp för GIF Sundsvall – men de hade inte mycket till val

Läs också: GIF Sundsvall får flera miljoner för Sigurjónsson: "En av de största försäljningarna"

Först flög han från EM i Frankrike till Reykjavik för att bli hyllad av sina landsmän. Efter det drog Sigurjónsson vidare till Zürich för att göra en läkarundersökning och lösa det sista med övergången till Grasshopper, och dessutom hann han med att bli målskytt i en träningsmatch. Efter det flög han till Sundsvall för att säga adjö till lagkamrater, vänner och fixa allt praktiskt med flytten.

– Mycket resande har det varit. Först en och en halv dag på Island och sedan två-tre dagar i Schweiz. Efter det flög jag hit för att packa i två-tre dagar, sedan ska jag till Island för match och efter det tillbaka till Schweiz, säger Sigurjónsson.

Han fortsätter:

– Det tog lite tid att få klart allt med övergången. Vi löste det mesta när jag var i Paris under EM, så egentligen hade jag bara läkarundersökningen kvar när jag åkte till Zürich. Jag är ganska trött nu, det har varit fulla dagar, säger han.

Lägenheten i Sundsvall som varit Rúnar Sigurjónssons hem är nu utstädad.
Flyttlasset går vidare till Schweiz och Zürich.

Fotbollsskorna – en viktig del i packningen.

Mittfältaren berättar om hur kontraktsförhandlingarna gick till.

– För att kunna bli spelklar till Europa League var jag tvungen att skriva på före den fjärde juli, så vi gjorde det i Paris under EM och höll sedan tyst om det några dagar. Jag är glad att det löste sig innan deadline, säger han.

Att Sigurjónsson blev klar i tid gör att han får spela i Europa League-kvalet. Där inleder Grasshopper med att möta KR Reykjavík – från Island.

– Väldigt speciellt. Jag kan isländsk fotboll bra och har sett här laget många gånger den här säsongen och spelat mot dem tidigare. När jag spelade med Valur var det största rivalen, så det ska bli kul, säger Sigurjónsson som reser direkt från Sundsvall till Reykjavik inför torsdagens match.

– Alla i min familj och mina vänner kommer att vara där och jag känner många spelare och personer som jobbar i klubben. Jag är född i en liten stad i norr och där växer man upp med att mer eller mindre hata det här laget. Ofta handlar det om avundsjuka för att de är bra, säger Rúnar.

Så vad tycker du om KR Reykjavík?

– Jag gillar dem inte.

Sigurjónsson lämnar Sundsvall som en av lagets bästa spelare på många år.

Samtidigt som Rúnar Sigurjónsson ser fram emot att debutera för Grasshopper med en tävlingsmatch i sitt hemland tänker han tillbaka på tiden i Sundsvall.

Lägenheten i stenstan är mer eller mindre utstädad och han ska snart lämna tiden i Norrland bakom sig.

– Jag är inte så känslosam, och en man av få ord. Men när jag träffade laget, tränarna och staben på Norrporten pratade jag lite och sa hej då. Jag sa att det är ledsamt att lämna, men det är fotboll. Eftersom jag visste att jag skulle lämna någon gång har jag varit förberedd. Jag sa inte så mycket, men vi skakade hand och jag sa att om ni är i Zürich är ni välkomna att hälsa på. Förhoppningsvis träffar jag dem i framtiden, säger han.

Rúnar Sigurjónsson fortsätter:

– Här i centrum där jag har bott känns det som att Sundsvall är en liten stad, och jag kommer från en liten stad själv. Jag gillar livet här med de dagliga rutinerna och folket är trevligt. Jag har fått vänner som jag kommer att ha kontakt med för alltid.

Mittfältaren tar steget ut i proffslivet.

Läs också: Rúnar Sigurjónsson om proffsflytten till Grasshoppers: "Glad över att Sundsvall fick betalt"

GIF Sundsvalls första match utan Rúnar Sigurjónsson slutade med en klar förlust mot IFK Göteborg. Mittfältsmotorn följde matchen från tv-soffan.

– De kommer göra det okej tror jag, kanske sluta i mitten av ligan. Om de värvar in någon har jag ingen aning om, men vi har bra spelare och en bra stab runt laget. Vi har inte många skador utan de flesta kan spela hela tiden. De kommer förlora en del och vinna en del, men de kommer inte vara nära botten. Det är jag säker på, säger Rúnar Sigurjónsson innan han ensam fortsätter städa ur lägenheten.

– Jag frågade inte om hjälp, jag fixar det här själv, säger han med ett leende och stänger dörren.

Rúnar blev målskytt i första träningsmatchen för Grasshopper. På torsdagskvällen är det dags för första tävlingsmatchen i Europa League-kvalet.

Rúnar Sigurjónsson om ...

... sin roll i Grasshopper: "De spelar med tre centrala mittfältare, oftast med Kim Källström som defensiv och två framför honom. Förmodligen kommer jag vara mer offensiv än vad jag är van vid från Sundsvall, och jag gillar det. Självklart kan jag försvara, men det är roligare att anfalla."

... hur han skulle beskriva GIF Sundsvall för andra isländska spelare: "Att det är en bra klubb att komma till. Och att, med all respekt, om man spelar bra här kan man bli såld till en större klubb. Det är ett bra ställe att bli bättre på och sättet vi spelar fotboll på passar mig väldigt bra. Jag tror att det skulle vara bra för alla att komma hit och utvecklas som spelare och person."

... första träningsmatchen med Grasshopper: "Laget vi mötte spelade i en lägre division. Det var 35 grader varmt och planen hade förmodligen inte vattnats de senaste tjugo åren, den var hård som sten. Den slutade 2–2 och jag spelade 70 minuter, det var skönt att lära känna laget lite."

... steget till schweziska ligan: "Om jag spelar i startelvan kommer jag anpassa mig snabbt tror jag, då är allt lättare. Jag känner mig trygg i att jag kommer göra det bra. Ingen coach kan ju lova att man ska spela varje match utan det handlar om hur man presterar. Men de vet var jag vill spela i deras system och jag tror på att jag kommer spela. Det känns som rätt steg och rätt klubb, men man vet aldrig."

Mer läsning