Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Att balansera på gränsen

/

Annons

I tisdags var jag på plats under GIF Sundsvalls träning inför mötet med AIK. Spelarna verkade ha skakat av sig storförlusten mot IFK Norrköping och såg laddade ut, men frågan var vilka av de som startade då som skulle få chansen igen?

Själv var jag ganska säker på att det skulle bli minst en eller ett par förändringar i startelvan, och hela träningen ägnades i princip åt att försöka luska ut vilka som skulle spela från start.

Vem tränade tillsammans med vem på spelövningarna?

Var det någon som hängde lite med huvudet?

När träningen närmade sitt slut var jag uppgiven. Det var helt omöjligt att tyda några förändringar i laget – och det blev det inte heller.

GIF-tränarna valde efter 1–5-smällen att ge exakt samma startelva förtroendet mot guldjagande AIK. Samma AIK som inför matchen hade gjort flest mål i Allsvenskan den här säsongen.

Många var nog förvånade över den startelvan, men för Roger Franzén och Joel Cedergren är förtroende och kontinuitet viktigt. Det har vi sett flera gånger den här säsongen, och vi lär få se det igen.

De vill ge sina spelare chansen att misslyckas, och börjar man ändra i ett lag så fort man gör en dålig prestation är det lätt att måla in sig i ett hörn där man tvingas göra förändringar varenda match.

Balansen mellan att få bänkspelarna att känna att de kan slå sig in i laget och att ge startspelarna förtroendet att våga misslyckas är svår – men otroligt viktig. Framförallt nu under hösten handlar det om att fatta rätt beslut och att hitta den rätta balansen i laget.

Med facit i hand känns det rätt att samma elva fick chansen att spelmässigt revanschera sig mot AIK, däremot hade jag gärna sett Johan Eklund kastats in i ett tidigare skede istället för Shpetim Hasani.

Inför mötet mot IFK Göteborg har GIF-staben nya val att göra. Val som kan bli helt avgörande för utgången av den här säsongen.

Mer läsning

Annons