Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Det är hög tid för trendbrott, GIF

Fyra poäng att gå på.
Tolv poäng kvar att kriga om.
En nykter Giffare hade tagit de förutsättningarna rakt av en afton i början av april.

Annons

Är man svart i sinnet, allmänt pessimistiskt lagd och en sann dysterkvist så studsar tvivlet av liv som en välpumpad Adidasboll.

Det gör det ofta runt GIF Sundsvall. I synnerhet den tiden på året då löven faller från träden även om höstspöket är mer en myt än ett faktiskt och fysiskt fenomen till skillnad från vålnaden som stryker runt Norrporten Arena så fort det vankas hemmamatch.

Man kan titta på formen och konstatera att laget har fyra raka förluster i ryggen utan att ta bry sig i vad motståndarna har för mål, mening och färdigheter.

Man kan blicka fram mot lördagen och med lätthet påstå att fyra raka nederlag blir fem eftersom det är Gefle IF som kommer på besök.

För Gefle är lika med stryk – i bästa fall en pinne – det är en allmän och vedertagen allsvensk naturlag som råder norr om Dalälven.

Det är bara för tvivlaren att peka på fakta och säga:

"Giffarna har inte vunnit mot det här jävla Gefle i seriesammanhang sedan Leif Forsberg agerade skyttekung i division I norra 1999. Då var U21-landslagsbacken Jocke Nilsson bara fem år gammal".

Men i bland händer saker just för att det inte har hänt och inför den här säsongen hade GIF Sundsvall heller aldrig slagit Kalmar FF i ett allsvenskt sammanhang.

Kval eller inte är den stora frågan.

Jag vill svara inte. Jag vill tro att GIF Sundsvall 2015 i grund och botten är för bra.

Tränare Franzén replikerade på spörsmålet i Cmores tv-sändning i måndags:

"Det avgörs efter 30 omgångar om man har varit tillräckligt bra eller ej".

Naturligtvis har Roger rätt.

Bajen har nog sagt good bye till kvalplatsen för den här hösten och Örebro har Martin Broberg som gör mål så fort han skjuter.

Även om GIF Sundsvall har dalat i den allsvenska tabellen är deras senaste resultat i poäng räknat inte sämre än Falkenbergs, bättre än Halmstads och snarlik Kalmars.

Åtvid har jag räknat ut, nämnda Halmstad måste resa sig på nio och en halv.

Så GIF har allt i egna fötter.

Nykomlingen har fyra poäng att gå på med fyra matcher kvar att spela mot fyra motståndare som inte har något annat än äran att spela för.

Och när vi ändå är inne på siffran fyra så bör det räcka med just fyra pinnar till.

Med lite ordning och reda i det egna straffområdet, samt en uns av effektivitet i motståndarnas så spelar GIF Sundsvall allsvensk fotboll 2016 utan att behöva kvala.

Och skulle det här läget inte förvaltas är det bara att acceptera – man får det man förtjänar i serie som spelas i 30 omgångar.

Sånt är fotbollslivet.

Mer läsning

Annons