Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Ett tungt tapp för GIF Sundsvall – men de hade inte mycket till val

Sportens Oskar Lund om försäljningen av Rúnar Sigurjónsson.

Annons

TV: Oskar Lund om att GIF tappar Rúnar Sigurjónsson.

Rúnar Sigurjónsson lämnar GIF som en av klubbens bästa spelare på många år.

Läs också: Klubbarna överens – GIF-stjärnan Rúnar Sigurjónsson går till Grasshoppers

Det kom inte som någon blixt från klar himmel att mittfältsmotorn Rúnar Sigurjónsson lämnar GIF Sundsvall.

Vi berättade för en tid sedan att GIF och Grasshoppers förhandlade om islänningen och på torsdagsmorgonen blev övergången offentliggjord. Det innebär en av få försäljningar som GIF Sundsvall gjort utanför Skandinavien. Michael Brundin till Portugal 1994 och Erkan Saglik till Turkiet 2010 (där fick GIF aldrig några pengar) är två som gått ut i Europa tidigare.

Nu går Sigurjónsson till Schweiz.

Grasshoppers känns spontant som ett bra steg för mittfältaren. Det är en stor klubb som bland annat har Kim Källström i truppen, men det sportsliga steget lär inte vara alltför stort.

För GIF Sundsvall är det naturligtvis en väldigt stor sportslig förlust att tappar Rúnar Sigurjónsson.

Hans utveckling sedan han kom till klubben har varit imponerande, och jag håller honom som en av de bästa spelarna jag sett i GIF Sundsvalls tröja.

Hur många andra har dominerat matcher i Allsvenskan på det sätt han gjort? Jag har svårt att hitta bättre mittfältare i Allsvenskan den här säsongen än han som sprungit runt och tacklats, skjutit och spelat fram till mål i tröja nummer sex på Giffarnas mittfält.

Läs också: GIF Sundsvall får flera miljoner för Sigurjónsson: "En av de största försäljningarna"

Nu snackas det om en övergångssumma som kan landa på kring tre-fyra miljoner kronor i slutändan. I så fall har nog GIF fått skäligt betalt för en spelare vars kontrakt går ut, och en spelare som dessutom bestämt sig för att lämna efter säsongen i vilket fall.

Räknar man in att GIF Sundsvall behöver få in pengar för att klara elitlicensen så förstår man att klubben hade inte mycket till val annat än att sälja Sigurjónsson – men att det blir svårt att ersätta honom på planen råder det ingen tvekan om.

GIF har gjort en bra vår i Allsvenskan, men utan Rúnar Sigurjónsson i laget blir det betydligt svårare att vara med på den övre halvan.

Nu handlar det för ledningen om att snabbt komma fram till hur man ska ersätta honom. Kortsiktigt lär Robin Tranberg gå in och spela centralt på mittfältet, men sedan?

Känslan är inte att det kommer att trilla in något dyrt nyförvärv. Gissningen är att det antingen kan dyka upp ett lån säsongen ut eller en värvning som framförallt är tänkt att slå igenom på sikt. Lite som Rúnar Sigurjónsson när han anlände från Island 2013.

Men att GIF ska träffa lika rätt som med den stenhårde och skicklige mittfältaren som anslöt från Valur kan man knappast räkna med.

Mer läsning