Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rúnar Sigurjónsson om proffsflytten till Grasshoppers: "Glad över att Sundsvall fick betalt"

Han tackade nej till skandinaviska storklubbar för att istället skriva på för Grasshopper i Schweiz. I en stor intervju berättar Rúnar Sigurjónsson nu om klubbvalet, kontraktet – och tiden i Sundsvall. "Jag är tacksam för allt", säger mittfältaren i sin första intervju efter proffsflytten.

Annons

Rúnar Sigurjónssons nya klubb blir Grasshopper Club Zürich

På torsdagen blev Rúnar Sigurjónsson övergång till Grasshopper Club Zürich offentlig och redan samma morgon gjorde han sitt första träningspass med sin nya klubb.

När Sporten får tag på mittfälten har han precis kommit tillbaka till hotellet i Zürich.

– Jag har några missade samtal, konstaterar han och berättar sedan om klubbvalet.

– Mitt fokus var att komma utanför Skandinavien. Jag hade många anbud i Skandinavien, men jag ville ta ett lite större steg. Grasshopper visade mycket intresse för mig och ville verkligen ha mig, säger han.

Klubbar som Malmö FF, IFK Norrköping och Bröndby ska alla ha visat intresse för Sigurjónsson som till slut valde att skriva på för tre år med Grasshopper från Zürich.

– Jag tror att det här är det rätta steget för mig i min karriär. Jag kunde ha tagit ett mindre steg inom Skandinavien, men jag ville ta ett lite större steg, säger han.

De senaste veckorna har ett stort antal klubbar ryckt i 26-åringen.

– Det mesta var i Sverige, Danmark och Norge. Det har varit många klubbar som frågat, men jag tror att de flesta kom in i bilden samtidigt som Grasshoppers så jag har inte tänkt på att gå till någon annan klubb. Grasshoppers var där från början, säger han.

Enligt uppgift har islänningen höjt sin lön tre-fyra gånger jämfört med den han hade i Sundsvall.

– Självklart är det skillnad, jag tror inte att jag kan säga mer än det. Men det är skillnad, säger han om det nya treårskontraktet.

Rúnar Sigurjónsson tackar för tiden i Sundsvall.

På planen kommer Sigurjónsson att bära tröja nummer sju.

– Vi spelar inte 4-4-2 som i Sundsvall utan 4-2-3-1 eller 4-3-3. Kim Källström spelar defensiv mittfältare och jag tror att jag antingen kommer spela bredvid honom eller framför honom som mer offensiv. De ser mig i någon av de två positionerna.

Vad vet du om staden och klubben?

– I går såg jag lite av stan, men inte så mycket. I dag har jag varit på träningsanläggningen och det jag såg verkade väldigt bra. Det är en stor klubb som kanske underpresterat. De kom fyra i fjol och det är inte tillräckligt, de siktar högre. Jag gillar det, att ha lite press och att man måste göra bra ifrån sig.

Grasshopper kvalar till Europa League nästa vecka och i slutet av månaden börjar ligaspelet. När Rúnar Sigurjónsson gör debut är i skrivande stund oklart.

– Antingen möter vi ett isländskt eller irländskt lag i kvalet. Förhoppningsvis går islänningarna vidare så får jag spela mot dem. Klubben försöker få klart allt pappersarbete nu, jag tror vi vet i morgon om jag kommer kunna spela nästa vecka eller inte, säger Sigurjónsson som under nästa vecka kommer att landa i Sundsvall på en snabbvisit för att hämta sina grejer och säga adjö till vänner och lagkamrater.

– Sundsvall gav mig chansen och tog mig från Island. Jag var skadad när jag kom och de trodde på mig, även om jag inte spelade de sex första månaderna. Det är jag tacksam för. Jag kom som en "nobody" och lämnar, som jag känner det utan att känna till hela historien, som en av de bättre spelarna som spelat för klubben. Det känns som att jag gav lite tillbaka, och jag är glad över att de fick betalt för mig, säger mittfältaren.

Han berättar att målet när han kom till Sundsvall var att stanna två-tre säsonger för att sedan kunna ta nästa steg.

– Så är den isländska mentaliteten, jag vill alltid ta mig högre. Om jag gör bra ifrån mig nu så kan jag ta ännu ett steg om några år, säger han.

Nu hoppas Rúnar Sigurjónsson att GIF Sundsvall fortsätter att ta steg som klubb samtidigt som han själv går vidare i karriären.

– Hur vi spelat den här säsongen är något som förhoppningsvis kommer rankas högt i klubbens histora. Klubben har blivit mer proffsig för varje år och jag känner att de tar små steg för att bli bättre och tänka större. Förhoppningsvis inspierar jag några unga spelare i klubben att man kan ta sig vidare, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas att GIF Sundsvall fortsätter att göra bra ifrån sig och växer, och att de fortsätter producera bra spelare som de gjorde med mig. För jag kom som en "nobody".

Har du någon hälsning till fansen som följt dig under de här åren?

– Tack för allt. Jag är på hotellet nu och har precis kollat runt lite på internet, och jag är glad över det jag ser att fansen har skrivit och att jag lämnar på ett bra sätt. Det känns inte som att speciellt många är arga eller besvikna på mig, utan att de förstår mig och klubben. Jag såg en del snälla ord som var kul att läsa, och det känns som att alla har respekterat hur jag spelat och vad jag försökt göra varje match. Tack för det, jag har uppskattat det väldigt mycket.

Mer om Rúnar Sigurjónsson:

Läs också: Klubbarna överens – GIF-stjärnan Rúnar Sigurjónsson går till Grasshoppers

Krönika: Ett tungt tapp för GIF Sundsvall – men de hade inte mycket till val

Läs också: GIF Sundsvall får flera miljoner för Sigurjónsson: "En av de största försäljningarna"

Mer läsning

Annons