Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelarfester och brutna ben – boken om ÖFK berättar en annorlunda historia

/
  • Olof Wigrens bok Östersunds FK: Från tvåan till Europa utlovar en hel del fotbollsgodis.
  • Då: Micke Berg, nu: Fouad Bachirou. Olof Wigrens bok Östersunds FK: Från tvåan till Europa utlovar en hel del fotbollsgodis.

I samband med matchen mot Malmö firar ÖFK 20 år - och släpper en bok. Spelarfester, brutna ben och fotbollshjältar som spelar på egna matcher: Östersunds FK: Från tvåan till Europa utlovar en hel del fotbollsgodis.

Annons

Han låg hemma i soffan när en tanke fastnade i medvetandet: "det vore intressant att skriva om ÖFK". Han hade följt laget på distans och nu var de på väg upp i allsvenskan. Olof Wigren ringde upp sin före detta lagkamrat i Nordingrå och lade fram förslaget. I andra änden satt Daniel Kindberg, som på tiden då Wigren och han spelade fotboll tillsammans var lite av en svävande bohem enligt den förste, och han sa ja.

Det fanns ingen tanke på att det i år är 20-årsjubileum för Östersunds FK. Men tajmingen hade inte kunnat vara bättre.

– Jag har följt ÖFK sen de startade när jag jobbade på Svensk fotboll. Då gjorde jag något reportage med Rolf Lohse och han berättade om idéerna och planerna. Men det hände inte så mycket på många år, det lyfte inte, säger redaktören och författaren Olof Wigren.

Han är journalist och jobbade på Nya Norrland från 1984 till 1990, bland annat tillsammans med Patrick Sjöö, och därefter gick han över till förlagsarbete och Svensk fotboll. Sedan 2003 har han eget företag där han jobbar med böcker, magasin och andra publicistiska uppdrag. Och så kom idén om ÖFK hösten 2015.

– Jag tilltalades av den här mentaliteten. Det handlar inte bara om fotboll och resultat utan det handlar om människor och synen på samhället som genomsyrar klubben. Det är likt min egen filosofi: mer omfamning än utslagning, säger han om vad som låg bakom intresset.

Efter samtalet till Kindberg ringde han upp Idrottsförlaget och sålde in idén. De nappade. Sedan kom tidigare kollegan Patrick Sjöö och ÖP-medarbetaren Stefan Nolervik, som också de har följt ÖFK med olika perspektiv genom alla år, med på tåget och trion fick i princip fria händer.

– ÖFK har varit väldigt bra att jobba med. De har läst allt och det har inte varit någon form av stopp, eller "det där kan ni inte skriva".

Tack vare det innehåller också boken en hel del saker som annars inte skulle ha kommit i dagern, som brutna ben, lagfester och en militär historia som berör rikets säkerhet, menar Wigren.

– Många har passerat revy genom åren och vi valde utifrån vad vi tyckte var intressant. Vi har valt de som varit intressanta, inte bara de som gjort mest matcher eller liknande, säger han och fortsätter:

– Folk har öppnat sig mycket mer nu när det handlar om en bok. När man kommer från media har de mer integritet. Det har känts som att det funnits en vilja att vara med.

Boken kommer att skildra klubbens två "eror": först tiden med Rolf Lohse och efter 2010 med Daniel Kindberg. Även den sistnämnde bjuder på historier som han inte delat med sig av förut och det finns en hel del spektakulära historier om spelare som är del av laget i dag och de som passerat igenom. Ett exempel är Daniel Johansson som blev uppkallad till Rolf Lohse efter att han stulit alkohol från en pub i Östersund.

Wigren tror själv att konceptet kan vara intressant både för människor i Jämtland och utanför.

– Intresset för ÖFK är stort i hela Sverige, för ÖFK:s modell och mångfaldstänkande. Folk utanför Jämtland har inte sett helheten. I Jämtland är det vardag med ÖFK men utanför är det nytt, säger Wigren och fortsätter:

– Det är intressant. Man har en stark ledare i Kindberg det blir som gamla tiders hövding som Stig Nilsson i Halmstad och Stig Svensson i Öster - där en person förknippas med en klubb och bestämmer det mesta. Kindberg ligger ju bakom det mesta och har lagt grunden till tankesättet. Det driver upp känslor för han är ju som han är.

Fotnot: Boken lanseras i samband med matchen den 28 maj. Ett kapitel ur boken finns att läsa på vår sajt.

Mer läsning

Annons