Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt är påhittat och tur – det kunde lika gärna ha varit vi som flytt

Annons

Vi slår ner stolpar och pålar som ska visa vad som är vårt, vår mark, vår del av jorden. Men jorden tillhör alla människor och inte bara några få. Vi har fått den här platsen som en gåva, att vara på, och sedan har vi hittat på regler och bestämt vem som ska få vara var.

Vi väljer inte våra föräldrar, även om vi gärna vill tro det. Det är med andra ord en slump, ren tur, att vi blir födda av just dem. Det är också en slump var vi blir födda någonstans på jorden. Har vi tur får vi bra föräldrar, blir födda på en bra plats där det råder goda ekonomiska förutsättningar, och där människor lever i fred med varandra.

Men då har vi ganska stor tur. Idag är drygt 60 miljoner människor på flykt i världen. Nära 90 procent befinner sig i läger i utvecklingsländer. De flesta av dem har varit med om hemska upplevelser som vi inte ens kan föreställa oss. De har inte skapat situationen själva. De har inte bett om den, inte heller kunnat påverka den. Man kan säga att de haft otur, men det låter så förminskat.

Tänk om det hade varit tvärtom. Att vi blivit födda där, och de här. Undrar hur vi skulle tänka då? Skulle vi kanske tycka att det vore lite orättvist, att vissa har det så otroligt bra medan andra lever i ren misär och under fruktansvärda förhållanden.

Skulle vi kanske tycka att de borde öppna sina dörrar och ta emot oss som haft oturen bli födda i en annan del av världen, med helt andra förutsättningar.

Om vi delar mer rättvist. Om fler av de som har resurser, tar ett större ansvar. Då löser vi de flesta av våra samhällsproblem i världen. Men då krävs också att vi kan se jorden, världen, som en gemensam plats att vara på. Det krävs att vi som haft mer tur än andra, förstår att det också medför ett ansvar.

Låt oss hoppas att 2016 kan bli början på något nytt. Där vi kan se en rättvisare fördelning av världens tillgångar. Där de som har mest kan tänka sig att ta ett större ansvar för välfärden. Där vi som haft lite mer tur kan dela med oss. Där vi kan se världen, jorden, som en gemensam plats där vi alla kan vara, och där ingen har mer rätt till något än någon annan. En plats där vi alla är människor, och ingenting annat.

Sundsvalls Asylkommitté:

Peder Forsberg

Åsa Forsberg Johanson

Azita Ghiasvand

Amalia Johanson

Birgitta Krona

Lotta Meurling

Eva Mjönes

Anna Palm

Karin Rapp

Anna Vesterlund

Elisabeth Walfridsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel