Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt det här kan du göra utan bygglov – se arkitekternas drömhus på 25 kvadrat

En yta kan vara begränsad. Men fantasin har inga begränsningar.
Murbergets nyöppnade utställning "25 kvadrat" släpper arkitekterna alla hämningar och skapar allt från äggformade uterum till ekohus och superdesignade timmerkojor, allt på temat Attefall.

Sommaren 2014 klubbades riksdagsbeslutet om attefallshus – möjligheten att bygga 25 kvadratmeter stora komplementhus på tomten utan bygglov. Nu presenterar länsmuseet i Västernorrland en utställning där 25 arkitekter fått fritt spelrum att utforma byggnader utifrån reglerna för attefallshus.

Den maximala takhöjden, fyra meter, ger upphov till diverse fantastiska lösningar. Om volymen i ett attefallshus utnyttjas maximalt handlar det om 100 kubikmeter – mer än dubbelt så mycket som en maximerad friggebod – vilket bland annat skapar möjligheten att bygga ett användbart loft.

Drömmar och fantasier saknas inte i utställningen. Här finns allt från en timrad miniatyrstuga i fjällmiljö till ett äggformat orangeri med sinnrik konstruktion. Minituöst utformade modeller, ibland med uppbyggda trädgårdsmiljöer runtomkring, visar hur husen kan ta sig ut som färdigbyggda.

Utställningen genomförs i samarbete med Svensk Form i Västernorrland; ordförande Kiki Hammarström-Amnow passade på att berätta lite om husen när utställningen invigdes.

– Det är inte så ofta vi får upp arkitekturutställningar till de här breddgraderna, och det är en av våra viktigaste uppgifter att få hit det man pratar om i hela Sverige, sade hon bland annat.

– Utställningen visar på en stor bredd av möjligheter – attefallshuset som verkstad, orangeri, paviljong. Här kan en äldre släkting bo, kanske asylsökande. Attefallshuset kom till med anledning av bostadsbristen, som ett sätt att förtäta redan befintlig infrastruktur.

Det utesluter inte att attefallshusen har sin plats även på landet. Några är närmast poetiska skapelser, som den ullfyllda lövkojan; andra är stilrent designade och skapar uterum med rena väggytor.

Utställningen bygger på boken "25 kvadrat" och visas på Murberget fram till den 14 januari.

Läs också: Hon ska göra Murberget bäst i Sverige

Och: Murbergets Lindströmsamling över Atlanten