Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre barn dör av blodcancer

Dödligheten i blodcancer minskar kraftigt i Europa. Framför allt bland barn och unga vuxna, visar forskning.

Runt en tredjedel av alla barn som insjuknar i cancer drabbas av blodcancer, eller leukemi.

Glädjande är dock att dödligheten i denna cancerform har minskat de senaste åren. Och minskningen beräknas fortsätta, framför allt bland barn och unga vuxna.

Enligt en ny studie som presenteras i Annals of Oncology tros dödligheten i denna cancerform i Europa minska med hela 38 procent bland pojkar 0-14 år mellan åren 2009 och 2016. Bland lika gamla flickor tros minskningen bli 20 procent. Bland unga vuxna beräknas den gå ner med 26 respektive 22 procent.

Anledningen är bättre handläggning och fler behandlingsmöjligheter med färre svåra biverkningar, enligt forskarna.

Lärt sig mer

I Sverige väntas dödligheten inte minska lika mycket som i andra länder, eftersom Sverige under en längre tid redan haft en hög överlevnad bland barn med leukemi.

Men det är absolut så att även vi haft en signifikant minskad dödlighet i barnleukemier de senaste åren. Skälet till det är att vi lärt oss mer om leukemicellerna som gjort att vi successivt kunnat anpassa behandlingen. Dessutom har vi ett utomordentligt register där vi kan följa varje enskild patient, säger Olle Björk, professor i barnonkologi och medicinskt sakkunnig i Barncancerfonden, till TT.

Avstannat

I dag är överlevnaden för den allra vanligaste varianten, akut lymfatisk leukemi, 86 procent. Både för flickor och pojkar.

Att öka överlevnaden ytterligare kan dock bli svårt.

De där sista procenten är alltid de svåraste, säger Mats Heyman, barnonkolog och ansvarig för Svenska barncancerregistret, till TT.

Tendensen nu, säger han, är att förbättringen i överlevnaden avstannat, men att den på sikt kan komma att gå ner ytterligare, främst tack vare färre återfall.