Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre brott polisanmäls i Timrå

De polisanmälda brotten minskar i Timrå.
Totalt har de gått ner med 19 procent på ett år.
Allra mest har trafik- och narkotikabrotten minskat.

Annons

Polisens statistiker har tagit fram siffror över antalet polisanmälda brott i Timrå under 2015 jämfört med 2014.

Det är positiva siffror för polisen och Timråborna eftersom anmälningarna har gått ned så mycket.

• Våldsbrottsligheten, som misshandel, olaga hot och rån, har minskat med nio procent; från 221 polisanmälda fall 2014 till 201 anmälningar 2015.

• Tillgrepps- och skadegörelsebrotten, till exempel vandaliseringar, stölder och snatterier, har gått ner med 19 procent, från 106 till 82 anmälningar.

• Narkotikabrotten, alltså brukande, innehav eller försäljning av knark, har minskat med 23 procent, från 106 till 82 anmälningar.

• Trafikbrotten, till exempel rattfylleri, olovlig körning utan körkort och smitningar från parkeringsskador, har minskat med 27 procent, från 219 anmälningar till 159.

Den övriga polisanmälda brottsligheten har också gått ner. Total har anmälningarna minskat med 19 procent i Timrå, från 1807 anmälningar år 2014 till 1455 förra året.

Polisen i Timrå tycker dock inte att man ska dra för stora växlar på minskningen från ett år till ett annat. Året innan, mellan 2013 och 2014, ökade de anmälda brotten.

– Sett över längre tid är brottsligheten ungefär den samma, säger Patrik Sundlöf vid Timråpolisen.

Eftersom Timrå är en relativt liten kommun och eftersom det rör sig om så små tal, kan små förändringar, till exempel en enskild individ som begår många brott, få stort genomslag i statistiken.

Om till exempel en känd återfallsförbrytare sitter bakom lås och bom det ena året och är ute på gatorna det andra, kan hen ensam orsaka en ökning av antalet polisanmälda brott i statstiken.

Dessutom påpekar Patrik Sundlöf att antalet polisanmälda brott är en annan sak än den faktiska brottsligheten.

Hur stort antalet polisanmälda rattfyllerier är, beror till exempel på hur många eller hur få nykterhetskontroller polisen har utfört det året, och säger inte så mycket om hur många som egentligen kör rattfulla ute på vägarna.