Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt färre sökande till Sundsvalls journalistutbildning: "Det är en sorglig utveckling"

Intresset för att bli journalist dalar i Sundsvall. Allt färre söker till den tidigare så populära utbildningen på Mittuniversitetet "Det är en sorglig utveckling", säger Ingemar Åttingsberg, programansvarig.

Tidigare har det varit svårt att komma in på journalistprogrammet på Mittuniversitetet i Sundsvall. Utbildningen har i många år varit en av de populäraste i landet med betydligt fler sökande än studieplatser.

Läs också: Toppresultat för Miuns journalistprogram – 90 procent får jobb efter examen

För några år sedan krävdes högsta betyg eller näst intill maxpoäng på högskoleprovet för att läsa på journalistprogrammet. Nu har betygskraven sänkts och för de som gör högskoleprovet krävs bara 0,15 poäng, vilket i princip alla som gör provet klarar.

Det minskade intresset har lett till att journalistutbildningen för akademiker har lagts ned. I somras skrotades även bildjournalistutbildningen på obestämd tid och nu finns bara ett journalistprogram kvar på Mittuniversitetet.

– Antalet sökande till programmet har minskat och det tror jag beror på att mediebranschen är i kris. Det har ju rapporterats om det under ganska lång tid, men budskapet verkar ha slagit igenom nu under de senaste åren, säger Ingemar Åttingsberg, universitetslektor och huvudansvarig för journalistprogrammet.

Läs också : Journalistprogrammet bäst i klassen

Arbetsmarknaden för journalister är tuff i hela landet. I Sundsvall har branschen drabbats av en rad nedskärningar och nedläggningar på senare år. Dagbladet har lagts ner, TV4 har skrotat sina lokala sändningar och Mittnytts och ST:s redaktioner har bantats.

– Bland mina klasskompisar är det ständigt snack om vad man ska göra när man går ut. Man kanske kan hitta ett fast jobb men det kommer nog att vara svårt, säger journaliststudenten Niklas Wallner.

Läs också: Mittuniversitetets populäraste utbildningar 2014