Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler äldre jobbar – men mindre

Allt fler 65-plussare jobbar. De senaste tio åren har andelen sysselsatta i åldrarna 65–74 år nästan fördubblats, enligt SCB.
Men antalet timmar de jobbar krymper.

Den dag man fyller 65 år är inte längre med automatik pensionsdagen. Sedan 15 år är det är det möjligt att fortsätta arbeta fram till 67-årsdagen. Samtidigt är det möjligt att börja ta ut pensionspengar från 61 år, utan att för den skull sluta jobba.

– Pensionsålder är ett allt mer flytande begrepp. Att ta ut pension och att gå i pension är inte längre samma sak, säger Stefan Oscarsson, ämnesråd på socialdepartementet.

I Statistiska centralbyråns tabeller syns en kraftig ökning av andelen sysselsatta i åldrarna 65–74 år. I november 2005 räknades 9 procent av 65-plussarna som sysselsatta. I november 2015 var motsvarande siffra 17,1 procent.

– Den överlägset största ökningen är i åldrarna 65-67 år, säger Dan Adolphson, analyschef på pensionsbolaget AMF.

Traditionellt är det egna företagare, läkare och andra akademiker som mest fortsätter att arbeta högt upp i åren. Samtidigt är det ovanligt att man arbetar heltid, de flesta i gruppen jobbar mindre än 20 timmar per vecka. AMF har undersökt hur de arbetande pensionärerna resonerar.

– Det vanligaste motivet är att man vill dryga ut pensionen. Näst vanligast är att man vill kunna jobba på sina egna villkor och kunna styra över sin egen tid, säger Dan Adolphson.

Det är också vanligt att man som pensionär inte fortsätter att jobba för samma arbetsgivare. Mer eller mindre ideellt arbete är vanligt, till exempel för en bostadsrättsförening. Antalet arbetade timmar har minskat. De senaste åren har ett antal bemanningsföretag startats med särskild inriktning på äldre arbetskraft.

Per Thorsell är kontaktperson på Veterankraft i Stockholm och ser en strid ström äldre som vill jobba.

– Först har de sett fram emot pensionen, men efter några månader börjar de klättra på väggarna och vill ha något att göra. Då kommer de till oss, säger Thorsell.

Nyblivne pensionären Lasse Pettersson, är ett typiskt exempel. Minst två och en halv dag i veckan jobbar han på Ersta sjukhus i Stockholm via Veterankraft.

– Jag ville inte gå hemma och dra hela dagarna utan behövde pyssla med något. Det här är perfekt, jag kommer ut, får röra på mig och träffa folk, säger han.