Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler använder antidepressiva – så ser ökningen ut i Västernorrland

Omkring en miljon svenska hämtade ut antidepressiva läkemedel någon gång under förra året. Det är ökning med nästan 230 000 fler än för tio år sedan. Ökningen är tydlig i hela landet – så även i Västernorrland.

Det visar statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

En av förklaringarna till ökningen är att allt fler ungdomar får antidepressiva utskrivna i dag. På tio år har siffran nästan fördubblats.

– Den här utvecklingen går hand i hand med en ökning av psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, säger Socialstyrelsens utredare Peter Salmi till Nyhetsbyrån Siren.

Exakt vad den ökningen beror på är svårt att säga.

– Vad vi kan se är att ökningen har drabbat hela ungdomsgruppen. Det kan alltså bero på förändringar i miljöer där alla unga vistas, som skolan eller arbetsmarknaden, säger Peter Salmi.

Även i Västernorrlands län ökar antalet utskrivningar. År 2006 var det 73 av 1000 västernorrlänningar som hämtade ut antidepressiva läkemedel. I dag är det 95 av 1000.

Den siffran varierar mellan länen och det är i Värmland som flest personer använder antidepressiva – 111 av 1000. Peter Salmi menar att skillnaderna kan bero på faktiska variationer i förekomsten av psykisk ohälsa, men också på skillnader i klinisk praxis mellan länen.

– Man kan använda dessa läkemedel på lite olika indikationer, säger han.