Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler beredda köra dubbfritt

Allt fler storstadsbor är beredda att avstå från dubbdäcken till förmån för miljön. Flest nya anhängare har dubbfri körning fått i Göteborg.

Där och i Stockholm har Vägverket genomfört intervjuer med vardera 1 000 personer. Samma sak gjorde man 2006. Då ville bara 33 procent av göteborgarna köpa dubbfria däck, i dag är siffran 47.

I Stockholm säger 38 procent att de ska köpa odubbat nästa gång; för två år sedan var siffran 28 procent.

Förklaringen är att dubbarna river upp partiklar i vägbanan och förorenar luften och gör den direkt hälsofarlig. Många städer i Sverige klarar inte EU:s miljökrav vintertid på grund av dubbdäcken.

Vägverkets intervjuer är en del i regeringens förberedelser för att inskränka rätten att köra på dubb. Infrastrukturminister Åsa Torstensson har sagt att hon under mandatperioden tänker presentera ett förslag.

Och kunskapen om dubbens hälsofarlighet har ökat, vilket förklarar att allt fler vill välja dubbfritt. I Göteborg instämmer nu 80 procent i påståendet att det är viktigt att däcken inte river upp partiklar; 2006 var siffran 70 procent. I Stockholm har den andelen ökat från 74 till 78 procent.