Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler gör RUT-avdrag – totalbeloppet har tiodubblats på sex år

Efter att RUT-avdraget trädde i kraft har utvecklingen varit stadig – allt fler Sundsvalls- och Timråbor lejer bort sina hushållssysslor.
– Jag får så mycket tid och energi över nu när jag slipper tänka på städningen, säger bonden Elin Bergström.

Elin Bergström jobbar som köttbonde på sin gård ute i Nysäter, Kovland. Eftersom hon och hennes familj både bor och jobba på samma gård spenderas mycket tid i hemmet.

– Det är alltid full fart här, och har man då inte tid för att regelbundet röja undan – då blir det snabbt igengrott, säger hon.

Elin hade länge funderat på om hon skulle ta steget och ringa en städfirma. Det var inte förrän för två veckor sedan som hon tog tag i saken.

– Det är bland det bästa jag gjort. Jag hade väl fått för mig att inte "vanligt folk" kunde ha städhjälp, att man skulle klara av det själv, säger hon och fortsätter:

– Men det är så skönt! Nu kan jag lägga min tid och energi på det jag faktiskt är duktig på och på min familj.

RUT-avdraget trädde i kraft i juni 2007. Efter det har antalet köpare av RUT-arbeten ständigt ökat och därmed också efterfrågan av företag som utför dessa sysslor. Från 2009 till 2014 har antal utförare av RUT-arbeten i Sundsvall ökat med 100 utförare.

Jeanette Kårvall startade sin städfirma Jeanettes Städ för sex år sedan. Nu har hon fyra anställda och hon känner fortfarande en ständig ökning.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort, jag tänkte att jag skulle jobba själv med det här, skrattar hon.

En annan som också känt av det ökade trycket är Mikael Danielsson som är ägare av Städzon. Han startade sin firma innan RUT-avdraget trädde i kraft men när avdraget blev verklighet så märktes det rejält.

– Det har verkligen ökat varje år. Med den ökade efterfrågan ploppade det ju upp fler företag också så konkurrensen blev riktigt hård där ett tag, säger han och fortsätter:

– Men nu tycker jag att det mer eller mindre står stilla. Den markanta ökningen vi sett är kring antalet beställningar av flyttstädning.

När vi träffar Elin Bergström som tagit steget att få hjälp med städningen så är det dags för andra besöket av städfirman.

– Första gången var det jobbigt att släppa in en annan person i kaoset som var. Men nu är det bara skönt. Jag förstår inte varför man ska skämmas över att anlita en professionell för att göra ett arbete man själv inte hinner med?