Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler länsbor smiter från olyckor och p-skador: "Det är en viktig fråga"

Det blir allt vanligare med smitning från trafikolyckor och parkeringsskador i Västernorrland. Under första halvåret inträffade 874 fall, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med samma period två år tidigare.

Ett lätt skrap längs ena dörren, en dragkrok som trycks in i karossen eller en backspegel som får sig en smäll och lossnar. Av alla smitningar i länet handlar drygt två tredjedelar, eller 602 stycken, om just smitningar från parkeringsskador.

Läs också: Antalet utandningsprov minskar dramatiskt – 2012 testades tre gånger så många förare

Och att det totalt inträffat 874 smitningar under första halvåret innebär att i genomsnitt nästan fem smitare om dagen är i farten i länet. Och då förekommer det sannolikt även ett okänt antal fall som inte anmäls.

Läs också: Färre ärenden till åtal efter polisbristen – kan påverka åklagarantalet negativt

På nationell nivå ser man däremot ingen ökning av antalet parkeringsskador enligt Thomas Stenqvist, skadechef på Trafikförsäkringsföreningen.

– Totalt godkänner vi cirka 20 000 parkeringsskador per år. Ersättningen som betalas ut för dessa skador är ungefär 230 miljoner kronor varje år, säger Thomas Stenqvist.

Beror det på dålig moral hos många svenskar?

– Det kan man tycka, men det är också många som inte upptäcker eller är medvetna om att de skadat ett annat fordon, säger Thomas Stenqvist.

En annan tänkbar förklaring är att bilarna blir allt större.

– Fordonen blir bredare och bredare. I genomsnitt har bilmodellerna vuxit tio centimeter på bredden de senaste tio åren, säger Thomas Stenqvist.

Men parkeringsplatserna växer inte i samma takt.

– Fler människor och fler bilar på liten yta ökar risken för olyckor, säger Thomas Stenqvist.

Hur allvarlig är den här frågan?

– Det är en viktig fråga. Trafikförsäkringsföreningen ägs av de försäkringsbolag som säljer trafikförsäkringar så det är i slutändan kunderna som riskerar att drabbas av högre premier på grund av de höga skadekostnaderna, säger Thomas Stenqvist.

Läs också: Allt fler polisutredningar läggs på hög i Västernorrland – 3 748 ärenden oredovisade

Å andra sidan finns det förmodligen ett mörkertal med bedrägerier där den som vållat skadan är föraren som i stället anmäler en parkeringsskada. Orsakar man skadan på sin egen bil och har en halvförsäkring får man nämligen ingen ersättning.

– Det finns ett visst incitament för bedrägerier. Har du en helförsäkring kan självrisken vara så hög som 7–8 000 kronor hos vissa bolag, men om skadan godkänns som parkeringsskada så har man enbart en lagstadgad självrisk som motsvarar fem procent av basbeloppet, det vill säga drygt 2 000 kronor, säger Thomas Stenqvist.

Smitning är samtidigt ett brott som polisen ska utreda och beroende på vad som hänt kan det här ge påföljder som ordningsbot, dagsböter, fängelse och indraget körkort.

Polisen ser allvarligt på att antalet smitningar ökar och värst är givetvis att smita från en trafikolycka.

– Det är ett av de grövre trafikbrotten så det är inte bra. Sen vet jag inte om det beror på utbildning och att man inte förstår att man faktiskt ska stanna kvar på platsen när man varit med om en olycka, säger Kenneth Bergqvist, vid polisen i Västernorrland.

Kan det handla om att man inte förstår att det kan få rättsliga konsekvenser?

– Så kan det mycket väl vara och i så fall är det väl en folkbildningsfråga, säger Kenneth Bergqvist.

Antal smitningar

Polisanmälda smitningar i Västernorrland från trafikolyckor (TBL 5§) samt parkeringsskada januari-30 juni 2016 (inom parentes siffror för samma period 2014)

Sundsvall 488 (379)

Timrå 23 (24)

Ånge 12 (16)

Örnsköldsvik 145 (124)

Härnösand 89 (84)

Kramfors 60 (47)

Sollefteå 55 (33)

Okänd kommun 2 (7)

Totalt i länet: 874 (714)