Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler polisutredningar läggs på hög i Västernorrland – 3 748 ärenden oredovisade

Polisen i Västernorrland har inte tillräckligt med resurser. Det bidrar till att antalet oredovisade ärenden ökar och för närvarande ligger på 3 748 stycken.

– Nu över sommaren så ökar alltid den här balansen och det är inte ovanligt att vi ligger på siffror en bra bit över 3 000 när vi börjar komma till slutet av sommaren. Vi jobbar redan nu med hur vi ska hantera det här, säger Kenneth Bergquist, ställföreträdande polisområdeschef i Västernorrland.

Antalet ännu inte slutredovisade ärenden motsvarar ungefär 15 procent av det totala antalet ärenden på årsbasis, medan polisen har som mål att ligga kring 10 procent. Men om man backar till omkring år 2000 så hade Västernorrland cirka 5 000 oredovisade ärenden.

Läs också: Sommarbemanning på polisen – så många patruller finns i Västernorrland: "Vi är för få poliser"

– Så situationen har blivit bättre, men under det senaste året har mängden oredovisade ärenden ökat, säger Leif Hemmingsson, verksamhetscontroller vid Polisen i Västernorrland.

Polisområde Medelpad brukar normalt ha cirka 1 500 oredovisade ärenden, men där är siffran för närvarande 2 288 stycken.

Läs också: Polisen underbemannad – tar in pensionärer för att täcka upp

– Vi har problem på resurssidan och det vet man även nationellt. Jag kan inte säga att vi inte har det för det är allmänt känt. Däremot gäller det att vara nyanserad för det är ingen panik, men vi har en ansträngd situation, säger Kenneth Bergquist.

Men ni är en underbemannad organisation?

– Ja, vi skulle behöva ha mer personal, så är det. Och så här är det över hela polis-Sverige och det är därför som rikspolischefen har begärt mer pengar och resurser, säger Kenneth Bergquist.

En nationell satsning är att ta in ett flertal civilanställda utredare och i Västernorrland handlar det enligt Bergquist förmodligen om uppåt tio stycken.

Är det bra eller dåligt med civilanställda brottsutredare?

– I grunden är det bra, men vi kan inte bara bygga verksamheten på det här, utan vi måste ha en balanserad mix av poliser och civilanställda, säger Bergquist.

Läs också: Poliser tvingas till Umeå i sommar – kostnad: fyra miljoner kronor

Vid Polisförbundet i Västernorrland är dess ordförande Carina Ytterström bekymrad över det växande berget av outredda ärenden.

– Det kommer att ligga väldigt många ärenden i balans till hösten. Det är nästan inga utredare som jobbar just nu. De utredare som är yngre är ute i yttre tjänst för att täcka upp i radiobilarna. Man mäktar bara med att utreda prioriterade ärenden, säger Carina Ytterström.

Hon menar att den här situationen bara delvis kan förklaras av att det är semesterperiod.

– Vi är underbemannade. Vi är alldeles för få poliser, säger Carina Ytterström.

Antal oredovisade brottsärenden i länet

Enhet

Lokalpolisområde Medelpad: 2 288

Lokalpolisområde Norra Ångermanland: 560

Lokalpolisområde Södra Ångermanland: 491

Utredningssektion 1 Polisområde Västernorrland: 409

Totalt: 3748

Källa: Polisregion Nord