Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler röda dagar under helger – så gör du för att få längre ledighet

Löntagarfesten är över. Nu går vi mot sämre kalendertider.
I år försvinner nämligen ännu en ”gratis” ledig dag. Men är du taktisk kan du lyckas få en längre sammanhållen ledighet ändå.

Annons

Antalet ordinarie arbetsdagar 2016 är 253, vilket är två fler jämfört med 2015 då många röda dagar låg på vardagar – som i normalfallet är arbetsdagar för de flesta. Den som exempelvis tog ut sex semesterdagar över julen kunde vara ledig 15 dagar i sträck.

Kommande år ser däremot inte lika ljusa ut.

Nästa första maj är en söndag, julafton och juldagen en lördag och en söndag och till råga på eländet är 2016 skottår och skottdagen den 29 februari är en måndag.

År 2016 ger kalendern ett högre antal arbetsdagar än på många år.

För att ändå lyckas få en längre sammanhållen julledighet krävs det att du tar ut semesterdagar mellan de röda dagarna under julledigheten. Möjligheten att få en längre ledighet under jul- och nyårshelgerna varierar kraftigt mellan olika yrken och branscher.

Men a och o för all semesterplanering är att det gäller att vara ute i god tid.