Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler Sundsvallsbor odlar hasch hemma i bostaden

Sverige håller på att bli självförsörjande på cannabis.
Drogen behöver inte längre smugglas in i landet, eftersom den odlas i så stora mängder lokalt.
– Det finns ganska avancerade hemmaodlingar, som mindre växthus i lägenheter eller förråd, säger Henrik Blusi vid Sundsvallspolisen.

På senare år har polisen gjort allt fler tillslag mot Sundsvallsbor som odlar cannabis, för eget bruk och för försäljning till andra.

Förra helgen greps den senaste vid en razzia mot en bostad i Skönsmon, där det odlats marijuanaplantor i större mängder i ett par garderober.

Hemmaodlingarna hittas oftast i just garderober eller förråd som inretts till växthus, med värmelampor och mer eller mindre avancerade ventilations - och bevattningssystem.

Polisen vet att cannabisen också produceras i större skala, ofta i ödehus på glesbygden i inlandet.

I Ångermanland har polisen vid ett par tillfällen avslöjat fabriksmässiga odlingar i sådana ödehus. Husen köps upp billigt av knarkgrossister och inreds med stora mängder matjord, marijuanaplantor och värmelampor. Utanför Sollefteå hittades en sådan odling för ett par år sedan. I ett ödehus odlades cannabis i industriell skala och hela källaren i byggnaden var inredd som ett stort växthus.

Utvecklingen är likadan i resten av landet. Inhemsk narkotikatillverkning blir allt vanligare.

2004 gjordes 211 anmälningar om tillverkning av narkotika i landet och tio år senare hela 904 anmälningar.

– Den generella tendensen är att så kallad hemmaodling av cannabis ökar, säger Kjell Malmkvist, kommissarie och verksamhetsutvecklare vid polisen.

Traditionellt har den mesta cannabisen som konsumerats i Sverige producerats utomlands och smugglats in i landet i form av hasch, men den bilden håller alltså på att förändrats. Många poliser och forskare tror att Sverige redan har blivit självförsörjande på cannabis.

– En betydande del av efterfrågan idag kan tillgodoses genom inhemsk odling, säger Kjell Malmkvist.

Läs mer:

Ungt par odlade knark på balkongen

Stort cannabisbeslag

■■ Den här artikeln hade du kunnat få som pushnotis i din telefon. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!