Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt ljus på samarbete – som sågs igenom av publiken

Samverkan mellan kommunerna, en eventuell Norrlandsregion och andra framtidsfrågor diskuterades under Framtidsbaren på torsdagskvällen. Men alla köpte inte kommunalrådens uttalanden. Kjell Lönnå gick i spetsen och efterfrågade tydligare gemenskap.

Annons

Tankesmedjan Framtidstanken höll återigen en av sina välbesökta debattkvällar Framtidsbaren i Spegelsalen på Knaust. Under rubriken Norrlands huvudstäder hade man bjudit in de fyra kommunalråden från Sundsvall, Östersund, Umeå och Luleå för att diskutera samverkan Norrlandskommunerna emellan.

Åke E Andersson, professor i nationalekonomi, var inbjuden som provokatör och lyfte bland annat fram kommunernas förmåga att själva sköta frågor som i dag ligger på riksnivå.

– Staten ska dra sig tillbaka och säga att mycket sköts bäst av kommunerna. Det kommunerna inte orkar med på egen hand, det får de försöka klara av i samarbeten, och det de inte klarar i sådana samarbeten får de klara i form av bärkraftiga regioner, sa han.

Han nämnde också den största utmaningen för de fyra norrländska städerna, som berördes under kvällen.

– Det är att skapa kreativa och innovativa miljöer som är så bra att de kan konkurrera med storstadsregionernas.

LÄS MER: Norrländska huvudstäder – ett hinder för norrländsk samverkan?

Kommunalråden verkade överens i många frågor och någon debatt blev det inte. Men när de mot slutet av kvällen fick frågan om de var för en sammanslagning av de fyra nordligaste länen till en region var inte alla på samma linje.

Sundsvall, Umeå och Luleå räckte upp handen och menade att en region är ett måste, bland annat för att komma till rätta med sjukvården. Från Östersund lät det annorlunda.

– Jag tror inte på ett stor-Norrland. Vi utvecklas utifrån olika kulturer i de fyra länen och det är för stora avstånd rent geografiskt, sa kommunalrådet Ann-Sofie Andersson.

Flera av åhörarna verkade dock inte särskilt imponerade under kvällen. Det hördes flera kritiska röster som efterfrågade mer diskussion om faktiska samarbeten och framtida möjligheter till sådana. En av dem var Kjell Lönnå, som plötsligt ställde sig upp.

– Nu hör vi er kommunalråd sitta och prata om hur bra era egna kommuner är. För att göra en liknelse, körsångare är inte intresserade av körsång, bara av sin körs sång. Är det så att varje kommun bara bryr sig om sitt och skiter i de andra? Vi vill ju ha gemenskap, utbrast han och möttes av både skratt och applåder.

Sundsvalls kommunalråd Peder Björk nämnde då ett par stycken, men medgav att kommunerna kan bli tydligare utåt om vad som faktiskt pågår.

– Ibland är vi kanske lite blygsamma när det gäller att berätta vad vi gör. Samtidigt tror jag inte att det är så stort nyhetsvärde i en del av det arbetet, sa han.

Moderatorn Tomas Melander från Framtidstanken var nöjd med kvällen och att man fortsätter locka intresse.

– Härligt med ett sånt engagemang från en stor publik. Formen börjar sättas allt mer för oss, och vi kan ha högt i tak. Man kan ropa rätt ut utan att det gör något. Sedan är det lite kaxigt av oss att lyckas samla fyra kommunalråd här. Det vet jag inte om någon lyckats med tidigare, säger han.

I mars väntar nästa träff, då ämnet entreprenörskap ska diskuteras.