Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt talar för en juridisk tvist: I dag börjar Ocean Gala ta betalt – 800 000 per dygn trots att båten är tom

Spelet om Ocean Gala fortsätter. Under måndagen var det meningen att Migrationsverket skulle komma med någon form av besked.
Men det får vi vänta med.

TV: Följ med på exklusiv rundvisning på Ocean Gala:

Läs mer: Migrationsverket stoppar Ocean gala

Hos Migrationsverket var det locket på under måndagen. De jobbar febrilt för att komma ur avtalet och har i sin tur anlitat en extern jurist.

– Vi lämnar samma besked som i slutet av förra veckan. Alla handligar gås nu igenom, det tar några dagar, säger Gona Grafelt, presskommunikatör på Mirgationsverket.

De var meningen att protokollet från Migrationsverkets besiktning den 16 juni skulle offentliggöras under måndagen. Men det är fortfarade sekretessbelagt.

I det 18 sidor långa avtalet som tecknats mellan Floating Accomodations Sweden AB och Migratonsverket framgår det tydligt att det gäller från den 3 juli under förutsättning att alla krav är uppfyllda när det gäller fartyget. Det gäller i ett år med möjlighet till förlängning i fyra år, teoretiskt värt 1,1 miljarder kronor,

Enligt Floating Accomodations är de uppfyllda och de har för asvikt att börja debitera kostnaden redan under måndagen, 800 000 kronor per drygn.

Delägaren Espen Tandberg på Floating Accomodations har varit på plats i Utansjö sedan fartyget lade till och har nu hastigt insjuknat och rest hem till USA.

Brodern, Kjell Tandberg , som också är delägare befinner sig i USA och säger att han inte har haft någon kontakt med Migrationsverket.

Han förutsätter däremot att avtalet kommer att fullföljas, vilket innebär att Migrationsverket ska betala med start på måndag, oavsett hur många som bor på fartyget.

– Vi har uppfyllt vår del. Jag förväntar mig att Migrationsverket också gör det, säger han.

Under helgen uttalade sig Migrationsverket generaldirektör Anders Danielsson för Svt och Aftonbladet.

Willis Åberg, ansvarig för boendefrågor på Migrationsverket har tidigare sagt att han inte tror att det kommer flytta in asylsökande på Ocean gala. Anders Danielsson säger däremot att det är för tidigt att uttala sig om det.

– Kommer det bli ett avtal så får vi ta ställning till det då, men jag överlåter det till mina jurister att bedöma huruvida förutsättningarna är uppfyllda eller inte.

Samtidigt hotar bolaget som hyrt in Ocean Gala med stämning.

– Jag har inga kommentarer. Det blir säkert en tvist och då får man reda ut det. Det finns ett avtal i botten. Man får ta ställning till om villkoren uppfyllda eller inte. Ytterst får en domstol avgöra det, säger Anders Danielsson till Aftonbladet.

Patrik G Olsson är delägare i Tec Farragon som också skrivit avtal med Migrationsverket. De har chartrat en mindre kryssningsbåt som ligger i hamn i Kroatien. Planen har varit att lägga till i Norrundet, Gävle, med plats för drygt 600 asylsökande.

Det ligger på is i väntan vad som ska hända med Ocean Gala.

– Det är otroligt dåligt skött av Migrationsverket. Vi blev också kontaktade av Migrationsverket och fick reda på att vi var utvalda och fick två dagar på oss att offerera, mot normalt två månader. Jag ligger ute med stora pengar, inte lika mycket som Ocean Gala där dygnskostnaden är 250 000 kronor för att hyra båten. Sedan avtalet skrevs har de haft utgifter för i storleksordningen 40 miljoner kronor. Det är inte så konstigt att Espen Tandberg blivit sjuk, säger Patrik G Olsson från sitt kontor i Sölvesborg.

När det gäller Härnösands kommuns polisanmälan mot hamnägaren ligger polisen lågt.

– Dels för att vi har andra viktigare ärenden att prioritera och dels för att det är ett lågt straffvärde för den här typen av brott, säger Jan Aller hos Härnösandspolisen.

■ ■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.