Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt till alla – samtidigt!

I går FRA. I dag Ipred. Debatten om signalspaning och illegal fildelning rasar vidare. Högt och lågt. Hit och dit. Ömsom handlar det om integritet, ömsom om upphovsrätt. Och som vanligt är det svårt att hitta samtal om goda lagliga alternativ till att snatteriladda film och tv-program.

Internet erbjuder en aldrig tidigare skådad direktkanal in i människors hem och jag är övertygad om att lättillgängliga och rimligt prissatta produkter av hög kvalitet skulle kunna skörda stora framgångar för sina upphovsmän. De få lagliga alternativ som finns när det gäller rörlig bild håller dock skrämmande låg kvalitet – och de är heller inte särskilt lättillgängliga.

Faktum är att den som i dag vill hitta filmer och tv-serier snabbt, enkelt och med hög kvalitet gör det bäst via illegal nerladdning.

Frågan är varför inte upphovsmännens allierade – filmbolag och distributörer – gör något åt den här situationen. Många människor vill uppenbarligen konsumera rörliga bilder hemma. Allt fler vill slippa hyra eller köpa en fysisk produkt, allt färre vill rätta sig efter tv- tablåer. Kvalitet är viktigt för många och jag vågar påstå att alla vill att det ska vara enkelt. Hur kan då en hel bransch tillåta piraterna att leverera snabbast och bäst via nätet?

Prova att byta från den svenska butiken till den amerikanska i Itunes.

I den svenska finns musik, ljudböcker och poddradioprogram. I den amerikanska finns detsamma (och naturligtvis mycket mer av det), men även filmer att hyra och avsnitt av tv-serier att köpa. En hel del finns dessutom i hd-kvalitet. Endast tillgängligt för kunder i USA.

Frågan är om det största problemet i dag är hur det där med rättigheter fungerar mellan länder? Att filmer och tv-program först ska släppas av någon i en världsdel, och sedan av någon annan i en annan världsdel. Ett slags handelshinder, alltså.

Släpp på det. Släpp allt innehåll till alla samtidigt. Och gör det via ett enkelt och högkvalitativt lagligt alternativ. Då är saken snart biff. För alla.

Sveriges television är bäst i Sverige än så länge. På svt.se finns en stor del av utbudet att ta del av närhelst man vill (ofta dock begränsat till 30 dagar efter tv-sändningen). Nästa steg bör vara högre kvalitet och möjlighet att ladda hem programmen, så att man slipper de besvär som alltid uppstår vid streaming (när man tittar på ett program direkt från en server via internet).

Som poddradio, fast för rörlig bild, i hd-kvalitet, tack.