Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt värre läge för flyktingmottagandet i länet: "Vi får skrapa i botten av grytan"

Läget för flyktingmottagandet i länet är ansträngt – och värre blir det.
Snart kan studenter, pensionärer, hemvärnet och civilförsvaret kallas in för att hjälpa till.
– Vi får "skrapa i botten av grytan", säger Elisabeth Blomberg på länsstyrelsen.

Annons

I landet som helhet har antalet asylsökande halverats den senaste veckan, som en effekt av att regeringen infört hårdare asylregler.

Men det har inte haft någon större effekt på asylmottagningen i länet, som är i ett fortsatt ansträngt läge.

– Det beror på att det redan har kommit så många, och att det fortsätter att fyllas på med allt fler på redan höga nivåer, säger Elisabeth Blomberg, kommunikationschef på länsstyrelsen i Västernorrland.

I en ny rapport har länsstyrelsen gått igenom hur olika samhällsfunktioner har påverkats och kommer att påverkas av flyktingmottagandet.

Flyktingsituationen kommer att fortsätta under överskådlig framtid, enligt rapporten. På lite längre sikt blir läget för flera olika verksamheter kritiskt, främst inom socialtjänst och skola, och man kommer inte kunna garantera att alla som kommer får tak över huvudet:

► För socialförvaltningarna är läget värst på boendena för ensamkommande barn med överbeläggningar och brist på kompetent personal. Nu finns ett förslag om att anställa studerande och pensionerade akademiker för att klara verksamheten. Man har också övervägt att ta hjälp av frivilliga resursgrupper som hemvärnet och civilförsvaret för transporter av ensamkommande barn till olika delar av landet.

► Skolorna har också brist på lokaler och personal. Flera kommuner kan inte klara kögarantin eller lärarbehörigheten och alla nyanlända elever får inte plats i förskolor, skolor och gymnasium.

► Bostadsbristen är akut och Sundsvall är speciellt belastat.

Läs också: 690 platser fattas: Akut brist på boende för asylsökande i länet

► Räddningstjänst och polis larmar om att flyktingboenden upphandlas utan godkänt brandskydd. Med överbeläggningarna följer också oro på boenden med bråk mellan olika grupperingar.

► Sjukvården har ett ansträngt läge, främst på vårdcentraler i närheten av asylboenden. Många flyktingar är traumatiserade och måste ha hjälp snabbt. Tandvården är också ansträngd.

Elisabeth Blomberg berättar att personalen i olika verksamheter är hårt pressad av situationen. Redan hårt ansträngda system för mottagandet blir allt mer ansträngda.

– Många har det tufft, men man ska samtidigt komma ihåg att allra svårast är det förstås för de som har flytt, som upplevt hemska saker och dessutom förlorat nära och kära på vägen.

Läs mer:

Ny flyktingförläggning har öppnat

Så smällde även Sverige igen dörren

Ja till miljarder till kommunerna