Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allvarlig kritik mot Dragons – som ska ha saknat styrelse i flera år: "De ljuger"

Dragons ska ha stått utan styrelse i flera år.
Nu är en ny styrelse beredd att ta över – men enligt valberedningens Lars Kallin är ordförande Anders Öhrn inte särskilt samarbetsvillig.
– De ljuger en rak upp i ansiktet, säger han.

En ny styrelse står redo att ta över Sundsvall Dragons. Men innan dess vill de få svar på flera frågor kring ekonomin och vilka den nuvarande styrelsen består av.

När valberedningen först efterfrågade vilka som satt i styrelsen nu fick de inget besked. Efter påtryckningar fick de tre namn. Ordföranden Anders Öhrn och ledamöterna Anders Jansson, som flera gånger tidigare dementerat att han över huvud taget sitter i styrelsen, och Alex Perera.

Det finns bara en hake. Alex Perera själv säger att han inte suttit med i styrelsen på flera år.

Läs också: Efter kaotiska säsongen: Öhrn ser slutet – och här är planen för att rädda Dragons

ST-sporten har försökt nå honom utan resultat, men Lars Kallin i valberedningen har varit i kontakt med honom.

– Jag pratade med honom alldeles nyss och han säger att han inte har suttit med i styrelsen på flera år. Han har gått med på att hjälpa till i föreningen, men inte att sitta med i styrelsen, säger Lars Kallin och fortsätter:

– Jag blir upprörd. För det första så ljuger de mig rätt upp i ansiktet och för det andra så innebär det att det bara är två personer som sitter i styrelsen och det är Öhrn och Jansson.

Trots det står Alex Perera som ledamot i de handlingar som föreningen lämnat till kommunen efter årsmötet i februari.

– Jag har ingenting att kommentera kring styrelsen, det ligger på valberedningen och de behöver arbetsro just nu, säger Anders Jansson.

Basketförbundets Mats Carlsson, ordförande i tävlingsutskottet och förbundsserieutredning, är på resande fot och har inte tillgång till några dokument. Han vill heller inte kommentera föreningens styrelse.

– Det är föreningens medlemmar som beslutar om stadgar, verksamhet, styrelse och så vidare. Från förbundet görs en bedömning av alla föreningars möjlighet att spela i ligan kommande säsong. Förbundsstyrelsen fattar beslut i maj om vilka lag som ska spela i Basketligorna kommande säsong. Men jag vill inte kommentera någon specifik förening i nuläget, säger han.

Lars Kallin:

– Jag har pratat med initierade personer och det ska inte ha funnits en styrelse på flera år, det är skandal.

Läs mer: Anders Jansson talar ut om krisen i Dragons: "Det blev skit och tråkigt"

Nu har valberedningen lagt fram ett förslag till en ny styrelse. Den består av Lars Kallin (ordförande), Malin Eklöf (kassör) och Jan Jonsson och Annacarin Ericsson (ledamöter). Men innan de går in vill de veta vad som väntar ekonomiskt.

– Vi hade ett möte i går där det var tänkt att Dragons skulle presentera resultaträkning och balansräkning, men vi fick inte veta någonting. De skulle även presentera vilka långfristiga skulder som finns, anställningskontrakt och så vidare, men vi har inte fått någon information alls, säger Lars Kallin och fortsätter:

– Det är skandal. Det finns inget annat elitlag i någon sport som har så här mycket strul. De verkar inte hålla på med bokföring över huvud taget.

Både Anders Öhrn och Anders Jansson har fått chansen att svara på våra frågor, men har valt att inte kommentera någonting.

Föreningens medlemmar har sedan tidigare krävt att Dragons utlyser ett extra årsmöte för att reda ut alla frågetecken. Enligt stadgarna har de två veckor på sig att göra det. Den perioden går ut på söndag. Om föreningen själv inte har utlyst något årsmöte då kommer medlemmarna att göra det.

Spelar Sundsvall Dragons i Basketligan nästa år?

– Jag ger inte upp förrän det är för sent, säger Lars Kallin.

Läs också: Dragonsspelaren utan lön i flera månader: "Jag har ingen motivation längre"