Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almamia och Versalen flyttar ihop

Almamia Lilla Scen ger konserter men har väggarna lediga. Sundsvalls Konstförening har sökt en lokal för att återuppta utställningar och andra konstaktiviteter.
Nu slår de påsarna ihop. Från och med augusti samsas Almamias skylt och Versalen-lyktan på samma vägg.

När Sundsvalls Tidning flyttade lades Galleri Versalen ner och konstföreningen tappade både energi och medlemmar.

– Ett tag tänkte vi söka oss olika lokaler, men så kom idén att flytta in hos Almamia, säger ordförande Svenåke Boström.

Namnet Versalen tar man med sig: trots att de gamla gallerilokalerna under året hyrts ut till tillfälliga hyresgäster visade det sig att namnet Versalen tillhör konstföreningen. Den är alltså i sin fulla rätt ta med sig namnet till Almamia, som nu också blir Nya Galleri Versalen. Så snart det är möjligt ska den vackra lyktan/skylten, som hänger utanför det gamla galleriet på Köpmangatan, flyttas till Almamia på Rådhusgatan.

Även Almamias konsertverksamhet, som bedrivits i sex år, har varit nedläggningshotad några gånger. Men nu upplever båda föreningarna en ny tillströmning av entusiastiska, engagerade medlemmar, och med samarbetet kan de dela på hyreskostnaderna vilket underlättar för båda. Konstföreningen får ett centralt beläget galleri i ett kvarter där många strosar, och bådas publik kommer att lättare introduceras till den andras aktiviteter.

– Utrymmet blir mindre än på gamla Versalen, men det får vi anpassa utställningarna efter, säger Svenåke Boström.

Konstföreningen har också en ny hemsida som den hoppas ska bli ett nav för Sundsvalls hela konstliv. Något utställningsprogram inför hösten är inte klart, men bland annat under Konstens vecka i oktober (vecka 40) ska Kjell Lönnå föreläsa och en film om konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald visas i Nya Galleri Versalen.

Almamia har däremot sitt höstprogram färdigt. Som vanligt ligger tyngden på världsmusik.

– Regeringen har utlyst ett romskt år, och det firar vi med romska musiker från Balkan i oktober. Mikael Samuelsson, som sjungit Taube här, kommer nu tillbaka med ett Birger Sjöberg-program, säger konstnärlige ledaren Yamandú Pontvik.

I november kommer den indiska tablaspelaren och sångerskan Suranjan Gjosh och flera lokalt verksamma musiker deltar också i höst, till exempel sångpedagogen Rebecka Sjöberg och trubaduren Annika Edin. Också kulturkaféerna, där alla som vill kan få uppträda, fortsätter.