Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almega värnar den svenska modellen

Replik på "Ansvarsfull lönebildning skjuts ner av så kallade experter", ST 15 mars.

Fyra distriktsordföranden från GS-facken, Sveriges Ingenjörer, IF Metall och Unionen hävdar bland annat att Almega retirerar från den svenska modellen. Inget kan vara mer fel.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Almega värnar den svenska arbetsmarknadsmodellen och vill utveckla kollektivavtalen så att fler företag är beredda att ansluta sig till den. Men i dag ser vi att alltför många nya företag i nya växande branscher väljer att inte teckna kollektivavtal. För att vända den utvecklingen har vi i årets avtalsrörelse lagt fram olika förslag på hur vi kan utveckla kollektivavtalen så att de bättre möter behoven i det moderna närings- och arbetslivet, blir mer attraktiva och leder till att fler tjänsteföretag vill ansluta till kollektivavtalsmodellen.

I dag uttrycker allt fler tjänsteföretag att kollektivavtalen måste utvecklas, så att de passar både företagen och deras medarbetare bättre än de gör i dag. Varje företag som vill vara framgångsrikt måste hela tiden utveckla sin affärsmodell, sina tjänster och produkter. Samma sak gäller den svenska modellen och våra kollektivavtal. Avtalen måste utvecklas för att de ska kunna fortsätta fungera bra i en ny tid, och som ett viktigt verktyg för både företag och medarbetare. Därför måste vi tillsammans, mellan fack och arbetsgivare, utveckla kollektivavtalen så att de möter kraven på ökad flexibilitet, och tar större hänsyn till förutsättningarna på det enskilda företaget.

Vi vill se en ansvarstagande och konstruktiv avtalsrörelse, där vi tillsammans med facken tecknar avtal som är bra för medarbetarna, företagen och Sverige.

Anna-Karin Hatt

Vd Almega

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel