Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alnö vårdcentral tappar alla läkare – helt utan förklaring

Alnö vårdcentral drabbas av ett hårt slag när man tappar samtliga fyra läkare.
Ingen av de doktorer som vi varit i kontakt med vill kommentera vad avhoppen beror på.

Bristen på distriktsläkare är stor inom primärvården i Västernorrland där de landstingsdrivna vårdcentralerna i snitt har varannan tjänst vakant. Det som nu är lite anmärkningsvärt är att Alnö vårdcentral drivs privat och är ansluten till Praktikertjänst.

Det handlar om tre distriktsläkare och en ST-läkare som alla lämnar vårdcentralen och i kvartetten finns de två delägarna Ulla-Karin Öhlund och Erkki Onkamo, där den senare är t f verksamhetschef.

– Jag har inga kommentarer. Jag vill inte kommentera alls, säger Erkki Onkamo.

Den andre delägaren och läkaren Ulla-Karin Öhlund vill inte heller kommentera varför alla läkare slutar.

– Nej, det kan jag inte göra. Var och en har väl sina personliga skäl till att de fattar sitt beslut och det gäller även mig, men jag har inga kommentarer, säger Ulla-Karin Öhlund.

Hon förklarar att när hon och Erkki Onkamo lämnar sitt delägarskap är det i stället Praktikertjänst som ska driva vårdcentralen vidare.

Är det någon konflikt som ligger bakom att läkarna slutar?

– Det får stå för dig, men nu måste jag gå tillbaka till en patient, säger Ulla-Karin Öhlund.

Men finns det en risk att det här kan innebära att vårdcentralen tappar patienter?

– Det vet inte jag. Det får väl framtiden utvisa, säger Ulla-Karin Öhlund.

Alnö vårdcentral har annars under många år varit ett flaggskepp bland de privata aktörerna inom primärvården. I en patientenkät har man flera gånger fått bäst betyg i länets primärvård.

– Jag tror att det har att göra med att vi haft en bra läkarkontinuitet, sade Erkki Onkamo i en intervju 2010.

Samtidigt lockade man över fyra läkare från Sensia, när hälsocentralen gick i konkurs sommaren 2013, men ingen av dessa fyra läkare är kvar. Populariteten har länge varit uppåtstigande och 2014 hade Alnö vårdcentral över 10 000 listade patienter, men numera pekar kurvan svagt nedåt. I november 2015 hade Alnö vårdcentral backat till 9 813 listade patienter.

En annan aspekt att ta hänsyn till är Hassan Soleymanpurs planer på att satsa på närsjukvård och öppna en vårdcentral på Alnö.

Från Praktikertjänst svarar t f presschefen John Stuart i ett mejl att "Praktikertjänst avser att driva Alnö Vårdcentral vidare och vi är just nu i en rekryteringsprocess med intervjuer gällande läkare till vårdcentralen".