Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alnö växer så det knakar – 3 000 personer beräknas flytta till ön

Befolkningen på Alnö kommer att växa med omkring 3 000 personer, enligt Sundsvalls kommuns beräkningar.
Nu ska ön få fler året runt-bostäder, bättre vägar och smidigare kollektivtrafik.

Läs också: Stugägare på Alnö kräver sänkta hastigheter: "Vägen är mycket smal"

Alnö har i dag cirka 8 500 invånare. Men enligt Sundsvalls kommuns beräkningar kommer ön att växa rejält. Inom 15 år räknar man med att befolkningen har ökat med cirka 35 procent, eller 3000 personer.

– Alnö är en attraktiv plats att bo på, säger Anders Hedenius (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Ön har ett fint läge med en lång havskust och en lantlig men samtidigt stadsnära miljö. De senaste åren har dessutom VA-nätet byggts ut vilket gör att det som förr var en sommarstuge-idyll nu lämpar sig allt bättre för året runt-boende.

Nu har kommunen satt igång ett arbete för att möta befolkningsökningen.

För att byggandet av nya bostäder och ombyggnaden av sommarstugor till permanentbostäder ska kunna sätta igång ska kommunen bland annat ordna tre nya detaljplaner för 30 fastigheter med planerade nybyggen, och dessutom utöka byggrätterna för 1000 fastigheter med sommarstugor. Behovet är stort. Det finns sommarstugeägare som väntat i fem – sex år på klartecken från kommunen.

Trafiknätet måste också anpassas om tusentals personer ska flytta till ön:

■ Kustvägen runt södra och östra Alnö är redan i dag för smal. På sikt måste den, åtminstone delvis, breddas. Troligen kommer det arbetet att genomföras etappvis eftersom det är ett kostsamt projekt.

■ Alnöbrons gång- och cykelvägar måste förbättras. Som det är nu är de för smala och trafikfarliga och planen är att lägga ihop dem till en gångbana. Kommunen ska också utreda möjligheterna att bygga fler gång- och cykelvägar på hela Alnö.

■ Kollektivtrafiken ska förbättras. Bland förslagen finns direktbuss till och från stan, tätare bussturer och nya busshållplatser.

– Om fler ska kunna bo på Alnö måste vi ha ett tillräckligt bra vägnät och en bra kollektivtrafik, säger Susanne Klockar Öhrnell, planchef på stadsbyggnadskontoret.

Även i övrigt måste samhällsservicen på Alnö anpassas för en större befolkning. Bland annat finns planer på en rejäl utbyggnad av Vibackeskolan.