Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alnöbo med stort engagemang har somnat in – minnesord över Barbro Johnsson

Barbro Johnsson, Alnö, har efter en kort tids sjukdom avlidit i en ålder av 87 år.
Närmast sörjande är sönerna Lars och Pär samt sambon Christer Sjödin.

Barbro föddes och växte upp i Lycksele tillsammans med sin far Ville och sin mor Elsa. Familjen flyttade sedermera till Karlsviken i Trehörningsjö när Barbro var några år gammal, där föräldrarna köpt en vackert belägen jordbruksfastighet.

En period under Barbros uppväxt bodde familjen även i Norrfors, då fadern var delägare i en snickerifabrik som var lokaliserad där. I Norrfors gick Barbro också sina första skolår.

Efter att ha avslutat folkskolan arbetade Barbro några år, bland annat som kontorist på landsfiskalkontoret i Trehörningsjö. 1950 inledde Barbro studier vid Katrineholms Enskilda Läroverk där hon tog sin realexamen våren 1951. Efter realexamen studerade Barbro på gymnasiet i Uppsala, latinlinjen, och efter studentexamen följde studier på Socialhögskolan i Stockholm där hon utbildade sig till socionom.

Det var under studietiden i Stockholm som hon också träffade sin blivande make Bertil, som hon efter examen på Socialhögskolan gifte sig med 1958. Paret fick två söner, Lars född 1965 och Pär född 1967. I början av 80-talet skilde sig Barbro och Bertil och efter något år träffade Barbro Christer som blev hennes livskamrat fram till dess att hon avled.

Under sina första yrkesverksamma år arbetade Barbro under en period som barnavårdsombud vid Länsstyrelsen i Umeå. I arbetet ingick tillsyn över fosterhemmen i länet och många är hennes berättelser om hur hon i en gammal Volkswagen kuskade runt i länet, sommar som vinter, för att besöka olika fosterhem och där konfronteras med den fattigdom och misär som fanns i de små inlandsbyarna. Större delen av sitt yrkesverksamma liv fram till sin pensionering 1997, arbetade Barbro som kurator vid kvinnokliniken på Sundsvalls sjukhus.

Barbro hade ett stort intresse för samhälls- och sociala frågor och satt många år i Sundsvalls kommunfullmäktige och var ledamot i socialnämnden. Under en tid var hon även nämndeman vid Sundsvalls tingsrätt. Hennes största engagemang fanns dock i konsumentkooperationen, och från att ha varit förtroendevald från mitten på 70-talet blev hon ordförande i Konsums Västernorrlands styrelse i slutet av det årtiondet.

Barbro var Sveriges första kvinnliga ordförande i en konsumentförening och uppdraget ledde så småningom till att hon valdes in i KF:s styrelse, i vilken hon var verksam in på 90-talet. Barbro var även vice ordförande i styrelserna för Tidningen Vi och i insamlingsstiftelsen Vi planterar träd (VI-skogen). Arbetet med VI-skogen låg Barbro varmt om hjärtat och uppdraget ledde till flera resor till Östafrika där hon med egna ögon kunde bevittna hur trädplanteringen bidrog till att förbättra levnadsförhållandena för människorna på landsbygden.

Allra bäst mådde Barbro när hon kunde vara i sitt barndomshem i Karlsviken, en plats hon älskade högt. Efter pensioneringen vistades hon hela somrarna där tillsammans med sin livskamrat Christer. Barbro hade ett rikt liv som förgylldes av sönerna, deras familjer och barnbarn. Också Christers barn och barnbarn var henne till stor glädje.

En av de finaste egenskaperna hos Barbro, för oss som stod henne nära, är den omtanke, kärlek och engagemang hon hade för sin omgivning. Det var en omtanke och kärlek som kom att leda till att flera kom att se henne som sin mamma och mormor, etcetera, trots att de formellt inte tillhörde familjen. Stor är därför sorg och saknad hos många som hon lämnar efter sig.

Lars, Pär och Christer