Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alnöjägare kan inte lösa skribentens problem med rådjur och viltolyckor

Svar till insändarenMinska rådjursstammen på Alnö – jag har gjort min beskärda del av viltolyckor”.

Kul att du engagerar dig i både trafiksäkerheten och viltet. Tyvärr så brister din kunskap på flera punkter.

1. Livsmedelsverkets krav på vilthanteringsanläggningar gör det i praktiken omöjligt att bedriva försäljning av viltkött i liten skala utan hutlöst höga priser för att nå lönsamhet. Det skulle leda till din förhoppning om ”billigt” viltkött omintetgörs.

2. Skogens djur är inget som ”odlas”, viltet är en resurs som jägarna förvaltar efter bästa förmåga.

3. Eftersom du gjort din ”beskärda del av viltolyckor” föreslår jag att du tar till dig av erfarenheten och är extra observant i skymning/gryning då viltet är som mest aktivt och anpassar hastigheten med detta i åtanke.

4. Beskrivningen av din resväg får mig att tro att en stor del av den sker i tätbebyggt område eller inom detaljplan? Där är reglerna för jakt annorlunda och förhållandena olämpliga att bedriva vanlig jakt.

Klagomål på rådjur bland bebyggelse framförs till kommun/länsstyrelse som har möjlighet att administrera skyddsjakt inom dessa områden.

Tillgången på rådjur där det går att jaga är tämligen balanserad, det är omkring villaträdgårdar och bebyggelse som antalet är för stort.

Trafikolyckor är ingen populationsbegränsande åtgärd och fungerar dåligt som metod för att minska antalet rådjur på Alnö.

Alnöjägare gör vad de kan, men lagstiftningen tillåter inte att vi jagar inom detaljplan eller tätbebyggt område (vilket jag tycker är bra).

Du får hitta både orsaken och lösningen på dina problem med viltolyckor på annat håll än hos Alnös jägare.

Alnöjägare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel