Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alnötjej levererade julgranar till kungafamiljen

Sara Holappa Jonsson från Alnön kan titulera sig kunglig hovleverantör av julgranar.
På onsdagen överlämnade hon sex praktexemplar till prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
– Det var pirrigt, men de var jättetrevliga, säger hon.

Överlämnandet skedde tillsammans med klasskamrater på jägmästarutbildningen och är en årlig tradition. Sedan slutet av 1960-talet förser Sveriges lantbruksuniversitet det kungliga slottet med julgranar, och kungsgranen har fått sitt namn efter denna återkommande händelse.

Att just 23-åriga Sara från Alnön blev utvald att sköta överlämningen förklarar hon så här:

– Jag är med i en grupp i klassen som sköter granförsäljningen. Vi har planerat för detta i ett år och leveransen till kungahuset är bara en liten del av vårt arbete.

Prinsparet och deras följe tog emot tidigt på förmiddagen på inre borggården på Stockholms slott och pratade med var och en av studenterna, som dagen till ära var iklädda sina skräddarsydda jägmästarvästar. Samtalskoden var att låta prins Carl Philip (själv utbildad lantmästare) starta konversationen och att spinna vidare på det han sade.

– Jag fick en fråga om hur mycket vi tar för en gran och berättade att vi har granar från 400 kronor och uppåt. Men kungafamiljen behöver förstås inte betala något, fortsätter Sara och fnittrar förtjust över vad som kan tänkas vara ett minne för livet.

– Jo, visst var det speciellt och lite pirrigt. Men det kändes bra och de var jättetrevliga och naturliga. De är ju bara människor de med. Sofia var tydligt intresserad och frågade mycket.

Vad har du fått för kommentarer från vänner och hemifrån Alnön?

– De flesta tycker att det är jättekul, särskilt de som följer kungahuset. Själv är jag ingen överdriven rojalist.

Sara pluggar tredje året av fem och håller vanligtvis till i Umeå. Granarna har dock vuxit upp i Skåne. Av de sex träd som överräcktes till de kungliga är tre kungsgranar och tre av röd sort. Vem som ska ha vad vet hon inte.

– Men prinsessan Estelle fick en gran som fördes direkt till Haga slott, en halvmeter hög unggran som fått namnet prinsessgranen av modell Estelle.

Inte bara fina slottsevenemang står på kalendern för klassen som just nu befinner sig i huvudstaden.

– Vi jobbar som julgransförsäljare från tio på förmiddagarna till åtta på kvällarna och ska sälja 2 400 granar för att få ihop pengar till en skolresa när vi går ut efter fem år, säger Sara.

Kvällen före julafton beräknas hon komma hem till Alnön för att fira jul. Familjens gran överlåter Sara dock till mamma, pappa och storebror Viktor att ordna.