Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alnötjejerna skänker julglädje till flyktingbarnen

Tänker på andra i juletid är det många som gör.
Tilde och Lova från Alnö gör mer än så.
De har tagit av sina sparpengar för att köpa julklappar till flyktingbarnen på Åstön.

Annons

Det började med att kompisarna Tilde Sjöberg, 9 år, och Lova Wahlin, 10 år, tillverkade armband av pärlor. Armband som de under hösten har sålt till vänner, skolkamrater, grannar och andra nära och kära.

– Men mest har det blivit till mamma och pappas arbetskamrater, säger Lova Wahlin.

På armbanden har tjejerna skrivit små budskap; fred, flykt, barn och liknande. Det har de gjort för att väcka tankar kring det som händer i vår värld nu.

– Det signalerar att det är många barn som behöver hjälp och att vi vill att det ska vara fred på jorden, säger Tilde Sjöberg.

Pengarna de fått in från armbandstillverkningen, det har blivit drygt 800 kronor, har de skänkt till Världens barn.

Men Tilde och Lova nöjde sig inte med det. De har följt nyhetssändningar och läst tidningar om vad som sker i Europa just nu och situationen för flyktingbarnen på Åstön är något som väckt känslor hos den hjälpsamma duon.

Därför har de tagit av sina egna sparpengar och köpt julklappar till barnen ute på Åstön. Paketen har de lämnat in på Söråkers Folkets hus och därifrån har volontärer tagit paket vidare ut till barnen som bor på flyktingförläggningen.

Tjejernas agerande får många ögon att tåras och få lämnas oberörda.

– Det är väldigt fint av två tjejer i tioårsåldern att göra så. Det värmer i hjärtat, säger Christina Thonman, chef på Söråkers Folkets hus och den som tog emot julklapparna.

Själva hoppas tjejerna att så många barn som möjligt ska få nytta av paketen de skänkt. Och att man ska hjälpa till om det finns möjlighet är en självklarhet för Tilde och Lova.

– Just nu är det en ganska stor kris i Sverige och då är det viktigt att hjälpa till, säger Tilde och hon får medhåll av kompisen Lova.