Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älskad musikal får svensk premiär

Snart är det premiär för musikalen "Billy Elliot" på Malmö Opera. En föreställning som rör ensemblen till tårar.

Annons

Berättelsen om Billy Elliot utspelar sig i ett brittiskt gruvsamhälle på 80-talet. Men historien är fortfarande aktuell, även i Sverige. Det säger Ronny Danielsson som regisserar den svenska versionen.

– När vi spelar igenom föreställningen så står vi där med tårar i ögonen. Och vi tittar på varandra och undrar: vad är detta? Men den har så många bottnar.

Huvudtemat är att få vara den man innerst vill vara. Även om man är en ung pojke som vill dansa balett. Något som på många sätt var svårare i arbetarklassens England för 30 år sedan.

– Mycket har förstås hänt sedan dess. Klimatet är inte alls lika hårt i dag. Men några av killarna i ensemblen dansar själva balett, de säger att folk de inte känner ibland upplever det som tjejigt. Så vi är inte framme än, säger Ronny Danielsson.

Han berättar att den kreativa processen går bra. Det är emellertid en utmaning att arbeta med 35 barn. Varje föreställning är tre timmar lång och inbegriper förutom teater både stepp, dans och sång. Vid sidan av repetitionerna går barnen dessutom i skolan.

– De är riktiga krigare, säger Ronny Danielsson.

Beträffande de mer psykologiska aspekterna av arbetet är han däremot alldeles trygg.

– Att ta hand om barnen är en hemmamatch för mig. Innan jag blev regissör så jobbade jag som lärare.

Efter premiären den 13 februari väntar föreställningar ända fram till juni. I början av 2016 flyttar sedan musikalen till Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Där fortsätter Ronny Danielsson sitt uppdrag som regissör.

– Det blir 35 barn i ensemblen även i Stockholm. Fast jag skulle gissa att några av barnen här är på väg in i målbrottet om ett år. Vi har några yngre barn som väntar på att det kanske snart blir deras tur. (TT)