Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alternativa fakta från majoriteten – var ärliga om satsningen på primärvården

Länets medborgare drabbas hårt när röntgen, lab och läkarlöner med mera ökar dramatiskt i kostnader men den samlade primärvården inte får anslaget uppräknat för att täcka behovet. Det innebär att vårdcentralerna måste dra ner på resurser det vill säga sjukvårdspersonal för att klara ekonomin vilket gör att tillgängligheten till vårdcentralerna blir allt sämre.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I artiklar i länets tidningar vill S- och MP-majoriteten att det nu ska uppfattas som att de satsar 30 miljoner på primärvården. De ökar förvisso budgeten med 15 miljoner från ofördelat men låtsas sedan som om de ökar den med ytterligare 15 miljoner när pengarna egentligen tas från det som blivit över i kapiteringsbudgeten, det vill säga pengar som primärvården redan har fått men inte fått ta del av i besöksersättning på grund av brist på allmänläkare. Hur kan man kalla det för en satsning när 15 miljoner av denna redan är tilldelad primärvården? I år skulle primärvården behöva minst 75 miljoner till för att klara sitt uppdrag till länets medborgare.

Läs även: 30 miljoner satsas på primärvården

Under förra mandatperioden, när Vårdalliansen var i majoritet, höjde vi anslagen två gånger. Vi har sedan dess varje år fortsatt att föreslå en ökad budget för primärvården men Vårdalliansens budget har dessvärre blivit nedröstad av majoriteten. Vårdalliansen har gång på gång påpekat att alla pengar som är tilldelad primärvården självklart också ska nyttjas av dem men majoriteten har valt att säga nej. Nu presenterar de ogenerat 15 miljoner som redan fanns i budget som en satsning? Vi tar oss för pannan.

Trots vetskapen om att primärvården i Västernorrland har lägst resurser i landet har majoriteten valt att år efter år inte öka anslaget förutom den årliga uppräkningen. Nu närmar det sig valår, då pratar de gärna pratar om vikten att satsa på primärvården. Det är pinsamt att se regionmajoritetens företrädare, Jan- Olov Häggström (S) och Eva Andersson (MP) som i sin desperation går ut i media och pratar om satsning när de i själva verket levererar alternativa fakta.

Ingeborg Wiksten (L)

Hans Hedlund (C)

Ledamöter i regionstyrelsens vårdvalsutskott

Läs även:

L: Vad gör vi utan en fungerande vårdcentral?

Viljelöst får stå för er – vi vill förbättra kvaliteten och öka bemanningen i äldreomsorgen

Tvångsäktenskapet mellan Medelpad och Ångermanland måste lösas upp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel