Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda blev den första Lars Gustafsson-stipendiaten – nu är det din tur att söka VLT:s stipendium på 50 000 kronor

Amanda Rudelius var den första någonsin att tilldelas VLT:s Lars Gustafsson-stipendium. Stipendiet på 50 000 kronor använder hon för att kunna skriva sin första roman.

Nu är det dags att söka nästa års Stipendium till Lars Gustafssons minne.

Amanda Rudelius var en av 120 unga skribenter som ansökte om det första stipendiet som delades ut till Västeråsförfattaren Lars Gustafssons minne.

Sedan hon fick stipendiet i maj i år har hon verkligen inte legat på latsidan. Redan i juni vann den 19-åriga Knivstabon också Karlfeldtsamfundets uppsatstävling Ungdomens Karlfeldtpris på 6 000 kronor.

– En av mina lärare uppmuntrade mig att söka och jag läste på allt jag kunde om Karlfeldt och skrev en uppsats om hur hans personliga bakgrund syntes i hans diktning, säger Amanda Rudelius.

När hon tilldelades VLT:s Lars Gustafsson-stipendium uppmärksammade stipendiejuryn särskilt hennes dikt ”Jag är en planet”, där ett förhållande i upplösning speglar hur världen gradvis skadas av klimatförändringar. Amanda Rudelius intressanta sätt att fläta samman det existentiella och personliga med det vetenskapliga är helt i Lars Gustafssons anda.

Nu arbetar hon heltid i en bokhandel i Stockholm och skriver sin första roman, en thriller som utspelar sig i luftföroreningarnas Kina.

– Jag har skrivit en tredjedel av romanen ungefär och under våren kommer jag lägga all tid på att skriva klart den. Jag tänkte att när jag väl tagit ett sabbatsår och fått det här stipendiet så måste jag använda tiden till mitt skrivande.

Amanda Rudelius tog studenten i våras och hon har nu sökt en miljövetarutbildning på St Andrews universitet i Skottland. Hon vill i framtiden kunna kombinera arbete med miljöfrågor med sitt författande som kretsar kring samma ämnen. Lars Gustafsson var själv 18 år när han på samma vis fick ett stipendium som gav honom möjlighet att bege sig till Oxford i England för att studera.

Stipendium till Lars Gustafssons minne är instiftat av VLT i ett gemensamt initiativ med Lars Luttropp, tidigare kommunalråd i Västerås. Det tilldelas en ugn skribent mellan 16 och 21 år som verkar i Lars Gustafssons anda. Utdelningen sker årligen den 17 maj på Lars Gustafssons födelsedag.

Västeråssonen och författaren Lars Gustafsson gick bort 79 år gammal den 2 april förra året och lämnade efter sig uppemot hundra verk. Han föddes och växte upp i Västerås och arbetade som reporter på VLT innan han gav sig ut i världen för studier i Oxford och Uppsala.

Lars Gustafsson var en internationellt mångfaldigt prisad författare, poet, filosof och samhällsdebattör. I hans rika litterära produktion märks verk som romansviten ”Sprickorna i muren” och satiren ”Tennisspelarna”.

Vill du bli vår näste Lars Gustafsson-stipendiat?

Du som är mellan 16 och 21 år kan söka stipendiet som tilldelas en ung skribent som verkar i Lars Gustafssons anda.

Ansökningar med bifogat alster för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2018 till erik.jersenius@mittmedia.se eller kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås.