Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amasons debutskiva årets album

Amason och Silvana Imam blev de stora vinnarna vid Grammisgalan när de tog hem de tunga priserna årets album respektive årets artist.

Annons

- Vi har inte tänkt ut något tacktal. Tack så jättemycket, ha en bra kväll, sade delar av Amason från scenen. I gruppen finns bland andra Amanda Bergman från Gagnef.

Ytterligare ett pris gick delvis till Dalarna. Det var i kategorin Årets folkmusik/visa där trion Anders Jormin, Lena Willermark och Karin Nakagawa prisades. Lena kommer ju från Evertsberg i Älvdalens kommun.

Det blev inte storslam för någon på Grammisgalan. Supergruppen Amason var nominerade i fem klasser och Seinabo Sey i fyra, men vid prisceremonin på Cirkus i Stockholm blev utdelningen ett pris vardera. Seinabo Sey knep statyetten i kategorin årets pop och Amasons debutskiva "Sky city" prisades för årets album.

- Tack så jättemycket, sammanfattade de sina känslor och tackade en lång rad medarbetare och vänner.

- Gud vad sjukt, tack så hemskt mycket. Tack till Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Magnus Lidehäll, det här är er skiva, sade Seinabo Sey när hon tog emot sitt pris.

Karriären har avancerat snabbt för Seinabo Sey, som vid förra årets gala utsågs till årets nykomling. Det priset gick i år till sångerskan Sabina Dbumba, som även vann pris i samma kategori på P3 Guld-galan i januari.

- Det är ju den kategori man helst vill vinna. Du kan ju bara göra det en gång, säger Sabina Ddumba till TT.

Priset i den prestigefyllda kategorin årets artist gick till Silvana Imam – som blev rejält omkramad av sina kollegor och ett höll tacktal där bara en kort del var på svenska.

Den kritikerhyllade rapparen, som fick sitt genombrott 2014 med singeln "Svär på min mamma", har på kort tid blivit en av den svenska hiphop-scenens fixstjärnor. Nu kan hon även titulera sig som Grammisvinnare för årets artist.

- Jag är en naturkraft, sade hon från scenen.

Den enda som kunde lämna festligheterna på Cirkus med mer än en statyett under armen var rapparen Erik Lundin. Han fick pris i kategorierna årets hiphop/soul och årets textförfattare.

Det betyder oerhört mycket för mig att få just textförfattarpriset. Jag är här för att jag gillar att sätta ord på saker, men det här är svårt att sätta ord på. Det finns en politisk dimension här också eftersom hiphop inte brukar få ta den här platsen, säger han till TT.

Årets Polarpristagare, låtskrivaren och producenten Max Martin, tilldelades årets hederspris. I ett videoklipp hyllades han av stjärnor som Demi Lovato, Katy Perry och Ariana Grande.

- Jag är extremt glad och känner mig otroligt stolt, vill tacka alla som har hjälpt mig under de här åren, sade Max Martin via en videohälsning.