Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amatören Britt-Marie kör hårt med utlandsfödda – målet är att de ska bli goda bilförare

Trots att Britt-Marie Öhlén saknar trafiklärarkompetens och pedagogisk utbildning hjälper hon andra att klara teoriprovet.
På hennes fredagsträffar får utrikesfödda lära sig allt från hur mycket ett körkort kostade 1972 till hur man försäkrar bilen.

Med gratismaterial från Transportstyrelsen och bildspel som hon gjort själv hjälper Britt-Marie Öhlén utlandsfödda att träna inför teoriprovet. Projektet kallas "Teoriträff med Britt-Marie" och har pågått sedan i höstas. Deltagarna bokas in av sina handläggare på kommunens satsning "Kom i jobb" och hos Britt-Marie får de sedan möjlighet att förbereda sig i körkortsteori – på träffar som hon håller varje fredag.

Läs också: Jobb i stället för bidrag

– Många av mina deltagare vill träna extra mycket på vägmärken och teorifrågor innan de tar kontakt med en bilskola och börjar betala för sin körkortsutbildning. Andra inser att de behöver återgå till Komvux och ta upp körkorsstudierna senare, och en del läser både på körskola och hos mig, säger hon.

För somliga deltagare kan situationen även vara att de redan har fått jobb, men står och stampar utan att kunna tacka ja, eftersom arbetsgivaren kräver körkort. Britt-Marie Öhlén undervisar på enkel svenska, med bildspel och sitt kroppsspråk hur man försäkrar bilen, varför man får parkeringsböter och hur mycket ett körkort kostade 1972.

– 800 kronor, lika mycket som möblerna till en tvårummare kostade, säger hon och fortsätter med historien om hur det gick till när hon gjorde sin uppkörning.

Läs också: Tufft för utrikes födda på arbetsmarknaden – "Vill börja jobba direkt"

Idén bakom gruppträffarna kom för tre år sedan när hon hjälpte en man – som varken kunde läsa eller skriva – att ta körkort. Då insåg hon att hon kunde göra skillnad med sin pedagogiska undervisning som sker i form av bildspel och enkelt språk. Träffarna går ut på att deltagarna ska förstå fackliga termer och begrepp som dyker upp i svensk körkortsteori, men i gruppen finns även de som redan haft körkort och förlorat det av olika anledningar.

– På träffarna lär de sig ju inte bara körkortsteori heller, utan det blir en träning av språket också såklart. Men även i att träna sig på att kliva upp på morgonen eller meddela om man är sen, säger Britt-Marie Öhlén.

Läs också: Stefan kom i jobb efter sju år

Britt-Marie Öhlén har ingen pedagogisk utbildning och ingen arbetslivserfarenhet som trafikskollärare. Det är med sin erfarenhet som bilförare och människokännare som hon vågar sig på att driva projektet med teoriträffarna.

– Hos mig synliggörs alla. Ingen är mer eller mindre viktig. Och när de elever som fått körkort söker upp mig för att berätta den glada nyheten personligen, då blir jag väldigt stolt, säger Britt-Marie Öhlén.