Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amatörradio på schemat i Erikslund

För 15-talet elever på Kordelia friskola i Erikslund så gick slutet av skolveckan i amatörradions tecken.

Då fanns nämligen radioamatören Paul Pakkala från Erikslund på plats för att tillsammans med kollegor från föreningen Sveriges sändareamatörer genomföra etapp två i projektet Amatörradio i skolan.

– Vi gör det här på alla skolor i kommunen med högstadieelever, och nu i steg två så har vi valt ut de ungdomar som varit mest intresserade och som ville fortsätta, säger Paul Pakkala.

När ST hälsar på så har radioutrustning precis satts upp och en av skolsalarna förvandlats till radiorum där eleverna ska få prova på muntlig sändning och chatt via radiovågor.

– Vi har försökt knyta ihop utbildningen med flera skolämnen. Engelska är självklart då mycket av kommunikationen är med folk från andra länder, men det är också en hel del matematik och geografi, säger Paul Pakkala.

Målet och förhoppningen är att eleverna efter etapp tre ska ha nått så långt i sitt kunnande att de skaffar en egen licens.

– Radio har kommit tillbaka mer och mer, och det är en viktig kunskap ur katastrofsynpunkt om internet och annan modern kommunikation ligger nere, säger Paul Pakkala.