Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambassadör Jessica vill sprida kunskap om förvärvade hjärnskador

Sundsvallsartisten Jessica Falk är ny ambassadör för organisationen Hjärnkraft.
– 70 000 personer drabbas av hjärnskador varje år och flera hundra av dem är barn. Vår dotter drabbades för två år sedan och det här är mitt sätt att bidra för att öka förståelsen, säger hon.

Det handlar om fysiska skador som inte alltid syns på röntgen. Spektrumet är brett men de vanligaste symtomen är trötthet.

– Och den har inte med viljestyrka att göra och den går inte att sova bort. Det tar bara tvärstopp, säger Sofie Wennberg som själv drabbades när hon tävlade i Taekwondo och fick en spark mot huvudet för sju år sedan.

Då var hon nästan färdig med utbildningen till läkare.

– För två år sedan ville försäkringskassan sjukpensionera mig men jag vägrade. Nu ska jag precis börja jobba med ett projekt riktat mot ungdomar med funktionshinder. Det handlar om att man behöver få vetskap om vad man klarar och är bra på och hur man kan passa in och acceptera sitt funktionshinder.

Sofie Wennberg berättar att den egna vägen har varit lång och snårig.

– Det har funnits tillfällen när jag inte har velat leva eftersom jag har känt att jag inte kan tillföra det här samhället någonting.

Nu är hon nygift och full av tillförsikt inför de nya uppgifterna.

– När jag berättade att jag skulle gifta mig på neuro-rehab i Umeå sa de att det var det första giftermålet de hade hört talas om. När någon drabbas av en förvärvad hjärnskada slutar det inte sällan i skilsmässa, eftersom hela omgivningen drabbas och det finns mycket rädsla och okunskap.

Mellan 250 och 300 barn drabbas varje år och det var genom organisationen som Jessica Falk kom i kontakt med Sofie.

– Vår dotter var med om en fallolycka. Det syntes på röntgen men det var när skolan började på hösten som det märktes tydligt vilka svårigheter hon ställdes inför. I hennes fall handlar det om svår huvudvärk, trötthet, minnessvårigheter och problem med tidsuppfattningen. Vi finns för vår dotter hela tiden och det är hon som vill att jag ska hjälpa till och informera om det här. Det är jätteviktigt att kunskapen sprids eftersom den drabbade ofta blir ifrågasatt.

Sofie Wennberg håller med om att glappet mellan vad forskningen visar och vad gemene man känner till är stort.

– Man måste få bli accepterad och respekterad för den man är.

Enligt Jessica Falk finns det mycket fördomar.

– Det kan handla om att människor med förvärvade hjärnskador skulle vara dumma, men så är det förstås inte. Man är samma person men har mindre ork, säger hon.

Under veckan hölls en träff för anhöriga till människor med förvärvade hjärnskador i Sundsvall. I maj kommer organisationen att bjuda in till en speciell sammankomst för drabbade barn och deras föräldrar.

Hjärnskadan kan bero på allt från en infektion till en tumör eller en trafikolycka och skadans grad och hur funktionshindret yttrar sig varierar kraftigt.

– De flesta som exempelvis får en hjärnskakning blir helt återställda, men för andra kan det innebära en kamp resten av livet och då gäller det att hitta strategier, säger Sofie Wennberg.

För Jessica Falks familj är musiken ett verktyg mot svårigheterna.

– Min nya låt There's Always Love handlar delvis om det här. Vårt liv har också påverkats mycket och det gäller att finnas i nuet varje dag. Det finns också ett uttryck som säger att i nöden prövas vännen och så är det verkligen. En del vänner har försvunnit sedan vår familj drabbades men man får glädjas över dem som finns kvar. Vänkretsen vi har nu är liten, men väldigt fin och genuin, säger Jessica Falk.