Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulans tvingas köra taxi på natten

Efter klockan nio på kvällen kan ambulanser tvingas köra "taxi" i Sundsvall när patienter ska hem från akuten.

Det saknas nämligen kapacitet hos entreprenören som kör sjuktransporterna med bårbilar för landstinget.

– Det har varit bedrövligt att vi får köra hemtransporter med akutbil på nätterna, säger en ambulanssjukvårdare.

Icke akuta sjuktransporter med taxibilar med "bårkapacitet" fungerar dagtid fram till på kvällen.

Det handlar om patienter som inte har ett vårdbehov, men som ändå måste ligga ner under transporten. Men från klockan 21 och fram till klockan 6 på morgonen gäller inte avtalet med entreprenören, vilket gör att landstinget ibland måste använda ambulanser som får åka ut på sjuktaxiresor nattetid.

– Ibland rycker vi ut och försöker hjälpa till. Det kan annars bli bekymmer på akuten, eftersom det kan bli fullt där. I annat fall måste patienten kanske skrivas in på sjukhuset, säger Lars Norberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västernorrlands län.

I de fall det här förekommer tycker han ändå att det är fel sätt att använda en ambulans.

– Ambulanser ska utföra transporter där det finns ett vårdbehov, säger Lars Norberg.

Är det inte i förlängningen ett hot mot patientsäkerheten att använda ambulanser så här?

– Jo, naturligtvis är det så. Men det finns ett bekymmer när det handlar om patienter som kommit med ambulans och sedan måste hem mitt i natten, säger Lars Norberg.

Situationen upprör även den egna personalen.

– Vi inte ska belasta akuttransporter med hemtransporter. Dels kör det slut på vår personal, dels kan det samtidigt vara någon som får ett hjärtstopp och då håller vi på med helt fel saker. Det är fel ur patientsäkerhetssynpunkt, säger ambulanssjukvårdaren.

En annan ambulanssjukvårdare påpekar slöseriet med resurser.

– Man kan fråga sig om det är rimligt att vi ska skickas ut på ett taxiuppdrag klockan fyra på natten. Det är väldigt hög kompetens som man skickar iväg på taxiuppdragen, säger den andre ambulanssjukvårdaren.

Som exempel nämner vederbörande att det ibland kan handla om en äldre dam som är förkyld, men som saknar anhöriga.

– Det är inte bra att man använder en ambulans till sånt här, samtidigt som ambulansen behövs för någon som är riktigt sjuk, säger en tredje ambulanssjukvårdare.

En sjukresa är en resa mellan hemmet och vårdgivaren. Resan grundar sig på en medicinsk bedömning och det är vårdgivaren som avgör om man är berättigad till en sjukresa.