Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansen kritiseras för vård av påkörd 10-åring

Ambulanssjukvården åsidosatte sin skyldighet när de inte tog med sig en 10-årig pojke som precis blivit påkörd av en mindre buss till en vårdinrättning.

Det slår Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fast efter att ha gått igenom ambulansens agerande i samband med den olycka som inträffade i Ånge i april 2015.

För ST berättade mamman att ambulansen valde att skjutsa hem sonen trots att han precis blivit påkörd och – som det konstaterades när de själva uppsökte en vårdinrättning – bland annat ådragit sig en hjärnskakning.

Läs mer: "Jag har full förståelse för mammans kritik"

Föräldrarna till 10-åringen har efter olyckan anmält både landstinget och ambulanssjukvården till Inspektionen för vård och omsorg, som i augusti riktade kritik mot de förstnämnda.

Och i dagarna kom också beslutet gällande ambulansens ingripande, vilket även det utmynnar i kritik mot de inblandade.

Bland annat kritiseras sjuksköterskan som var i tjänst för att ha "åsidosatt sin skyldighet att ge en sakkunnig och omsorgsfull vård i enlighet med bestämmelserna i patientsäkerhetslagen".

Vidare skriver man att sjuksköterskan utsatte 10-åringen för en risk genom att inte ta med sig honom till en vårdinrättning, och att följdpåverkan i form av inre skador inte har beaktats.

Även ambulansbolaget får kritik då det är deras ansvar att se till att personalen har den kompetens som krävs. Bolaget har också anmält det inträffade enligt lex Maria, då det bedömts som en allvarlig avvikelse.