Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansen om sitt agerande: "Allvarlig avvikelse"

Fem månader efter händelsen så har även ambulanssjukvården gjort en anmälan enligt lex Maria, kopplad till den vård som följde då en 10-åring i fjol blev påkörd av en buss.

Det var fel att inte ta med den 10-årige pojken till sjukhus för observation efter att han blivit påkörd av en buss. Det skriver ambulansbolaget Falck i den lex Maria anmälan som nu lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Händelseanalysen visar på att den medicinskt ansvariga sjuksköterskan gjort avsteg från gällande riktlinjer, konstaterar ansvariga på Falck Ambulans.

Läs också: Påkörd 10-åring nekades läkarundersökning

Avvikelsen bedöms som ett enskilt misstag, varför risken att det upprepas bedöms som låg.

Däremot betonas det i anmälan att man ser allvarligt på det som skett.

– Allvarlighetsgraden i händelsen är hög, eftersom risken för allvarlig symptom utveckling är hög vid ett trauma som detta. Att inte uppmärksamma det kan vara risk för allvarlig vårdskada, med bestående men som följd, skriver man i sin anmälan.

Läs också:

Påkörd pojke skickades hem - nu kritiseras landstinget

"Jag har full förståelse för mammans kritik"

Förtydligar sig om påkörda 10-åringen