Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanspersonal fasas ut "mjukt"

Landstinget lägger in backen när det gäller kravet om två sjuksköterskor i ambulanserna senast 2015.

Målet står kvar, men nu tillåter man i stället att de ambulanssjukvårdare som berörs ska fasas ut mjukt.

– Det kommer i stället att bli en "mjuk" utfasning som vi väljer att kalla det, säger Per Wahlberg (M), landstingsstyrelsens ordförande.

30-tal personer

Fackförbundet Kommunal har kritiserat landstingets krav om ökad kompetens i ambulanserna och krävt att beslutet rivs upp.

Ambulanssjukvårdare som ST träffat har menat att det ekonomiskt tyngda landstinget åtminstone borde låta deras yrkesgrupp, som utgör ett drygt 30-tal personer i länet, jobba klart till pensionen.

Att agera på ett annat sätt vore ett slöseri med landstingets dyrbara resurser menar Kommunal.

"Det låter jättepositivt"

Och det är just den här typen av "mjuk" utfasning som en enig Landstingsstyrelse beslutade om vid tisdagens möte.

– Det låter jättepositivt. Och det är jättetryggt för oss som är kvar. Det har varit ett oroligt år, men vi har pratat med politiker och försökt få dem att förstå vad det här innebär, säger Gert Thelin, ambulanssjukvårdare och arbetsplatsombud för Kommunal.

I sina argument har Kommunal bland annat pekat på att Socialstyrelsen inte har några planer på att kräva två ambulanssjuksköterskor i ambulanserna.

Vidare menar fackföreningen att det skulle bli svårt att rekrytera personal och att risken ökar för att man får en allt mer sårbar organisation. Dessutom har Kommunal pekat på de höga kostnaderna för att introducera nya medarbetare.

Anser att båda gynnas

– Landstinget har väl insett att det inte går att genomföra sitt ursprungliga förslag. Det skulle kosta för mycket och det är väl därför andra landsting inte valt den vägen, säger Gert Thelin.

Han menar att beslutet på sikt både kommer att gynna landstinget samt de ambulanssjukvårdare som berörs.

– Vi är jättenöjda med det här beslutet, säger Thelin.

Anledningen till att landstinget ställt krav på sjuksköterskor i ambulanserna, varav minst en ska vara specialistutbildad, har varit att höja patientsäkerheten.