
Ambulansresor fortsätter öka

Antalet ambulansutryckningar fortsätter att öka i Västernorrland.
Om ökningen håller i sig kommer det att krävas mer resurser till ambulanssjukvården.
– Än så länge är det under kontroll, men fortsätter utvecklingen måste vi fundera på vad vi ska göra, säger Lars Norberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västernorrland.
Förra året gjordes 32 095 utryckningar med ambulans i Västernorrland, vilket var en ökning med 13 procent jämfört med året före.
Och fjolårets tillväxt håller i sig.
– Vi har ökat med cirka 500 uppdrag under första kvartalet, bekräftar Lars Norberg.
För fem år sedan hade ambulanserna i länet en genomsnittlig nyttjandegrad på 7 procent, men den har nu ökat till 18–19 procent.
Många faktorer
Lars Norberg har tidigare påpekat att utvecklingen inte är något unikt för Västernorrland. I stället är det samverkande faktorer som gör att trycket och kraven från allmänheten på sjukvårdstransporter ökar.
– Allt fler äldre som tidigare kanske hade befunnit sig på ett äldreboende vårdas hemma. Om man har svårt att komma i kontakt med hemtjänstpersonalen så kanske man ringer efter ambulans i stället, säger Norberg.
Ölade krav
Dessutom pekar på ökade krav från allmänheten.
– Det är fler och fler patienter som kräver att de ska åka in till sjukhuset och inte accepterar att vänta för att kontakta vårdcentralen på morgonen, säger Lars Norberg.
"Onödiga" resor
En annan förklaring är att sjukvårdsrådgivningen har en tendens att anvisa även personer med lindriga åkommor till akuten. Det här görs mer för personalens egen rädsla att hängas ut i media, än för patientens behov enligt färsk forskning vid Högskolan i Väst.
En rapport från Riksrevisionen förra året visar att tiden för en ambulans att nå sin destination har ökat i Sverige. År 2009 tog det i genomsnitt 12 minuter för en ambulans att komma fram till patienten, men den tiden hade ökat med en minut under 2012.
Behöver ni mer resurser till ambulansverksamheten?
– Fortsätter antalet transporter att öka räcker inte våra resurser, men än så länge kan vi inte säga mer än att nyttjandegraden av ambulanserna har ökat, säger Norberg.
-
Väntetider
Väntetiden för en ambulans att nå patienten har ökat de senaste åren. En rapport från Riksrevisionen visar att antalet anmälningar till Socialstyrelsen med anknytning till larmkedjan för ambulanssjukvård har ökat. Bristen på enhetlig mätning gör det ändå svårt att jämföra olika delar av landet med varandra.