Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansresor fortsätter öka

Antalet ambulansutryckningar fortsätter att öka i Västernorrland.

Om ökningen håller i sig kommer det att krävas mer resurser till ambulanssjukvården.

– Än så länge är det under kontroll, men fortsätter utvecklingen måste vi fundera på vad vi ska göra, säger Lars Norberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västernorrland.

Förra året gjordes 32 095 utryckningar med ambulans i Västernorrland, vilket var en ökning med 13 procent jämfört med året före.

Och fjolårets tillväxt håller i sig.

– Vi har ökat med cirka 500 uppdrag under första kvartalet, bekräftar Lars Norberg.

För fem år sedan hade ambulanserna i länet en genomsnittlig nyttjandegrad på 7 procent, men den har nu ökat till 18–19 procent.

Många faktorer

Lars Norberg har tidigare påpekat att utvecklingen inte är något unikt för Västernorrland. I stället är det samverkande faktorer som gör att trycket och kraven från allmänheten på sjukvårdstransporter ökar.

– Allt fler äldre som tidigare kanske hade befunnit sig på ett äldreboende vårdas hemma. Om man har svårt att komma i kontakt med hemtjänstpersonalen så kanske man ringer efter ambulans i stället, säger Norberg.

Ölade krav

Dessutom pekar på ökade krav från allmänheten.

– Det är fler och fler patienter som kräver att de ska åka in till sjukhuset och inte accepterar att vänta för att kontakta vårdcentralen på morgonen, säger Lars Norberg.

"Onödiga" resor

En annan förklaring är att sjukvårdsrådgivningen har en tendens att anvisa även personer med lindriga åkommor till akuten. Det här görs mer för personalens egen rädsla att hängas ut i media, än för patientens behov enligt färsk forskning vid Högskolan i Väst.

En rapport från Riksrevisionen förra året visar att tiden för en ambulans att nå sin destination har ökat i Sverige. År 2009 tog det i genomsnitt 12 minuter för en ambulans att komma fram till patienten, men den tiden hade ökat med en minut under 2012.

Behöver ni mer resurser till ambulansverksamheten?

– Fortsätter antalet transporter att öka räcker inte våra resurser, men än så länge kan vi inte säga mer än att nyttjandegraden av ambulanserna har ökat, säger Norberg.