Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanssjukvården i Landstinget Västernorrland fyller 40 år

Ambulanssjukvården i Landstinget Västernorrland fyller 40 år i februari.
Det handlar om en resa med blåljus där 76-årige Berndt Forsberg var med och byggde upp allt från början.

Läs också: Ryter till mot utebliven satsning på ambulanshelikopter

Forsberg kom till Västernorrland 1975 när ambulanserna stod parkerade i räddningstjänstens garage. Hans första uppgift var att sköta om flytten av ambulansverksamheten i Sundsvall från brandkåren till sjukhuset och därefter i ytterligare fyra kommuner i länet.

– Då fanns det en stor okunskap i landstinget om ambulanssjukvård, men det var en trend i mitten av 70-talet att landstingen skulle ta över verksamheten i egen regi, säger Forsberg.

Han beskriver en problematisk och konfliktfylld tid med mycket heta känslor bland medarbetarna.

– Det var en massiv kritik i tidningarna och på stationen. Jag förstår än i dag inte hur jag orkade, säger han.

För att tackla problemen tog han initiativ till att starta Ambulansens Kamrat och Idrottsförening där han lärde känna arbetskamraterna bättre på fotbolls- och handbollsplaner.

Berndt Forsberg kom från Stockholm där han jobbat vid brandkåren i 15 år, vissa dagar som brandman och andra i ambulansen. Vid anställningstestet 1960 fick han bära en bår med patient på fyra trappor och det fanns även ett skriftligt prov i adresskännedom där han fick räkna upp tvärgatorna på Strandvägen från Dramaten till Djurgårdsbron.

Forsberg minns att äldst i tjänst alltid bar vid huvudändan. Och vid hemtransport kunde ambulanspersonal få dricks i form av cigaretter eller cognac.

Men tiderna förändras. På 60-talet räckte det med tre veckors grundkurs i sjukvård för att jobba i ambulans. Kraven ökade till sju veckors utbildning på 70-talet och 1978 gällde det här både för förare och vårdare.

På 80-talet kom beslut om 20 veckors utökad sjukvårdsutbildning. Socialstyrelsen beslutade 1996 om legitimerad sjuksköterska i ambulans senast 2005 och nu har Västernorrland som enda landsting krav på två sjuksköterskor i fordonen. Mellan 1996–2003 ansvarade landstinget för utbildning av 40 ambulanssjukvårdare till sjuksköterska vid länets dåvarande högskolor.

Hur ser du på att ambulanssjukvårdare i länet fått lämna sina jobb på grund av kravet på två sjuksköterskor i ambulanserna?

– Det är ett dåligt sätt att ta hand om erfaren personal som har gjort sitt jobb bra under många år. Men samtidigt har jag förståelse för att man bara vill ha legitimerade sjuksköterskor i ambulanserna, säger Forsberg.

Själv gick han i pension 2003 men ambulanssjukvården i länet är fortfarande ett barn som han vårdar ömt i sitt hjärta. Men frågan är om det råder en 40-årskris för ambulanssjukvården.

Är ambulanssjukvården på rätt väg i dag?

– Jag tycker absolut att man är på rätt väg. Genom kraven på sjuksköterska i ambulansen kan man numera garantera en hög kvalitet inom ambulanssjukvården. Speciellt är jag glad för att så många tjejer under senare år sökt sig till ambulanssjukvården, säger Berndt Forsberg.